Početna strana > Hronika > Šef CIA Vilijam Berns: U poslednjih nekoliko nedelja registrujemo neobično nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, a videli smo i planove za destabilizaciju Ukrajine
Hronika

Šef CIA Vilijam Berns: U poslednjih nekoliko nedelja registrujemo neobično nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, a videli smo i planove za destabilizaciju Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. decembar 2021.

 Šef CIA Vilijam Berns otkrio je u intervjuu za "Volstrit džornal" da je zbog Rusije i Irana osedeo.

Kako je naveo, najvećim delom osedeo je tokom rada u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji. Dužnost ambasadora obavljao je od 2005-2008. godine. Berns kaže da su pregovori sa Irancima o nuklearnom oružju drugi razlog za to.

On je u intervjuu za američki list naveo da SAD u poslednjih nekoliko nedelja registruju "neobično nagomilavanje ruske vojske" na granici sa Ukrajinom, ali pri tome nije izneo nikakve dokaze za navodne planove Rusije za destabilizaciju te zemlje.

"Ono što smo videli poslednjih nedelja jeste konstantno i neobično nagomilavanje ruskog vojnog prisustva kod ukrajinskih granica, a videli smo i planove za destabilizaciju Ukrajine i dalje uvećavanje broja vojnika", rekao je šef CIA.

Rekao je i da ga predsednik Amerike u novembru poslao u Moskvu da ruskim vlastima direktno prenese da su SAD ozbiljno zabrinute zbog Ukrajine i kakve posledice prete Rusiji.

Prema njegovim rečima, američki predsednik DŽozef Bajden je razgovarao sa ključnim saveznicima Amerike o svemu tome, a Amerika i saveznici poslednjih nekoliko nedelja aktivno su razmenjivali obaveštajne podatke.

"Nikada ne bih potcenio apetite predsednika Putina za rizik po pitanju Ukrajine", rekao je on i dodao da se na to mora odgovoriti aktivnostima u cilju obuzdavanja i diplomatijom.

Berns smatra da bi rusko rukovodstvo, imajući u vidu smenu na čelu Nemačke i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj, moglo da računa na to da je EU zauzeta svojim unutrašnjim pitanjima. Takođe, Rusija bi, prema njegovom mišljenju, mogla da misli da se sada nalazi u poziciji ekonomske sile u odnosu na to gde je bila ruska privreda bila pre nekoliko godina, između ostalog i zahvaljujući visokim cenama za gas. Bernsov intervju se pojavio uoči razgovora predsednika Amerike i Rusije tokom kojeg, kako je najavila američka strana, DŽozef Bajden namerava da izrazi zabrinutost zbog Ukrajini.

U Rusiji, međutim, smatraju, da Vašington nastoji da digne tenziju pred razgovore kako bi svaki napredak prikazala kao uspeh američkog lidera.

Podsetimo, zapadni mediji su više puta optuživali Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, licitirajući s brojem vojnika koje Moskva koncentrisala na granici - od 75.000 do 175.000.

Američka agencija "Blumberg" pisala je o tome da je Rusija u sklopu tih planova prebacila deo snaga čak do Kamčatke. Moskva je na sve optužbe odgovorila stavom da ni za koga ne predstavlja pretnju a da je premeštanje snaga na njenoj teritoriji - njeno ustavno, suvereno pravo. U Rusiji takođe smatraju da zapadne zemlje koriste priču o navodnoj invaziji kako bi dalje pomerile svoje snage na Istok.

(Sputnjik-B92)