Хроника

Седница ГО Демократске странке у београдском Дому омладине: Убрзати разговоре и процес уједињења са Зеленовићем и Тадићем; Позив упућен Лутовцу, али се он није огласио

Штампа
недеља, 28. јун 2020.

Део главног одбора Демократске странке (ДС) одржао је у седницу у београдском Дому омладине.

Уместо неслагања унутар странке, фокус окупљања, ипак је био спровођење одлуке о уједињењу опозиционих странка која је усвојена у мају 2019, али и да се донесе одлука о расписивању избора за локалне организације ДС.

Поручено је и да је седница легитимна јер је одржана на захтев 137 чланова, као и да је председник Зоран Лутовац добио позив да дође, али се како чланови странке тврде, није огласио.

Иначе, седници су присуствовали бивши председник ДС Драган Шутановац, бивши посланици Александра Јерков, Горан Ћирић, Балша Божовић и председник СДС Борис Тадић.

Лутовац је изјавио раније данас да је седница ГО ДС у Шапцу једина легална, док је скуп у Београду који организују његови противници, каже, противан Статуту странке.

Уговор о уједињењу

ГО ДС на седници одржаној у Дому омладине у Београду донео је одлуку којом је обавезао заменика председника Драгослава Шумарца, председницу Организационог одбора Виду Огњеновић и потпредседницу Демократске странке Александру Јерков да у најкраћем могућем року обаве све разговоре са Небојшом Зеленовићем и Борисом Тадићем.

"Тачком два Одлуке предвиђено је да уговор о уједињењу мора предвиђати и модел приступања чланства ових странака ДС-у, и овластио Драгослава Шумарца, Виду Огњеновић и Александру Јерков да потпишу уговор о уједињењу", наводи се у саопштењу.

На почетку седнице ГО, члановима је прочитано писмо које је председници Организационог одбора упутила Европска посланица и известилац Европског парламента за Србију, Тања Фајон, у ком је "изразила снажну подршку за уједињење свих проевропских и демократских снага и пожелела ДС срећу у великом послу који јој предстоји."

У делу седнице отвореном за јавност, присутним члановима су се обратили Вида Огњеновић и Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке.

Вида Огњеновић је рекла да се демократе 21. јуна нису спремале за никакав сукоб, него за праву демократску процедуру, да се одлуке доносе гласањем након исцрпне дебате, а не механичким прихватањем наредбе.

Она је подсетила да је та седница прекинута зато што је радно председништво одбило важне предлоге чланства - утврђивање броја присутних у складу са процедуром и расписивање избора у странци. Она је рекла да је ДС више него икада потребна Србији, а да се за ДС у јавности једва чуло.

Рекла је да Председништво претећим тоном помиње некакву реформу, која се до сада очитовала у распуштању одбора по земљи о ком се одлучивало у саборној изолацији председништва странке.

Борис Тадић је рекао да би се одазвао и позиву Зорана Лутовца да дође на састанак у Шапцу да је такав позив добио, да није ни на чијој страни, осим на страни ДС.

Он је оценио да СНС може да победи само ДС и да је задатак свих присутних да ту странку изграде заједно.

(Н1)

Видети још: Седница ГО Демократске странке у Шапцу: Зоран Лутовац покренуо поступак искључења из странке Божовића, Милојичића, Милосављевића, Лечића и Јаића

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]