Хроника

Себастијан Курц добио мандат за формирање нове владе Аустрије

Штампа
понедељак, 07. октобар 2019.

 Аустријски председник Александер ван дер Белен дао је у понедељак председнику Аустријске народне странке (ÖВП) Себастијану Курцу мандат за формирање нове аустријске владе, која би као један од главних приоритета требало да има борбу против климатских промена.

"На темељу изборних резултата вас као председника најјаче странке овлашћујем за формирање нове владе“, званично је саопштио председник ван дер Белен и нагласио да му није важно ко са ким прави коалицију све док влада ради у корист Аустрије.

"Без обзира на страначке боје унутар владе, мени је жеља да на власт дође црвено-бело-црвена влада (боје аустријске заставе). То значи: јака Аустрија унутар ојачане Европе“, рекао је аустријски председник.

Председник прижељкује владу која би се посветила борби против климатских промена.

"Однос према климатској катастрофи која је у току требало би бити на врху приоритета нове владе", рекао је аустријски председник којег је током председничких избора снажно подржавала странка Зелених.

Као један од приоритета нове владе Ван дер Белен је навео и спречавање економске кризе, а заложио се и за то да у новој влади жене играју истакнуту улогу.

Курц је такође казао како је питање климе кључно, истакавши како било које решење мора да донесе "вин-вин" ситуацију и за климу и за привреду.

Аустријска народна странка је на превременим изборима за Национално веће (аустријски парламент) 29. септембра освојила највише гласова.

(Хина)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]