Početna strana > Hronika > SDA: Srbija da se distancira od Dodika zbog secesionističke politike
Hronika

SDA: Srbija da se distancira od Dodika zbog secesionističke politike

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje sve izraženije secesionističke postupke Milorada Dodika, predsjednika RS.

"Pozivamo ga da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, i da se usmjeri na rješavanje gorućih problema građana RS", stoji u saopštenju SDA.

Tvrde da Dodik svojom huškačkom retorikom prikriva loše ekonomsko stanje i nizak životni standard građana RS. Politika koju on vodi, kako tvrde u SDA, nanosi štetu svima u BiH, ali prije svega nanosi štetu građanima koji sve teže žive u RS.

"Ono što radi Dodik vodi ka raspakivanju  Dejtonskog mirovnog sporazuma: ukoliko do toga dođe, prvo će biti dovedeno u pitanje postojanje entiteta RS, koji je nastao tim sporazumom. BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastavit će postojati i sa njim i bez njega. Umjesto da se okrene rješavanju životnih problema građana, poboljšanju ekonomske situacije, privlačenju stranih investicija, Dodik svojom politikom uvodi BiH i cijeli region u konflikt sa nesagledivim posljedicama.

Od antidejtonske i secesionističke politike Milorada Dodika jasno se mora distancirati Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi postupci kojima se iskazuje nepoštivanje institucija BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH direktna su podrška remetilačkoj politici Dodika", saopšteno je iz SDA. 

(Nezavisne)