Хроника

Савез за Србију: Подржавамо позив председника САНУ на дијалог власти и опозиције

Штампа
субота, 23. мај 2020.

Савез за Србију (СзС) је сагласан са ставом академика Владимира Костића, председника Српске академије наука и уметности (САНУ) о нужности дијалога у друштву, који је објављен у ауторском тексту у НИН-у, саопштио је СзС.

"Текст смо разумели као јавни апел и ценимо чињеницу да је први пут неко из једне националне институције послао такву трезвену поруку. Слажемо се са констатацијом академика Костића о томе да 'нема невиних' али и да је 'одговорност првенствено у рукама оних који су на власти'", наводи се у саопштењу и додаје да је СзС увек био спреман на озбиљне разговоре о свим темама, поготово о оним које би довеле до слободних избора и ослобађања медија.

СзС каже да таквих разговора није било, па чак ни око превазилажења уставне, политичке и економске кризе после пандемије коронавируса.

"Слажемо се и око констатације да број гласова 'не сме да буде алиби за сва поступања којима смо сведоци, а поготову не за насиље' и да то мора да важи за све. Сагласни смо да су институције опустошене и да је власт персонализована, али да нас то не ослобађа одговорности да разговарамо са политичким противницима, јер алтернатива разговорима јесте грађански рат, кога се као и академик Костић и ми прибојавамо", истичу из СзС.

Слажу се и са утиском Костића да су грађани Србије "остали без демократске кондиције и вере у институције, вишепартијски политички живот и смисао личног учешћа у њему" и очекивања да нам "неко са стране донесе расплет или решење", наводећи да је баш због тога нужан хитан дијалог власти и опозиције.

Међутим, како напомињу из СзС, тај дијалог не сме да буде "про форме" да би се задовољио неко са стране, већ да би избегао сценарио кога се прибојава академик Костић.

"Не бежимо од одговорности, али власт је на потезу", закључује СзС.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]