Početna strana > Hronika > Savez za Srbiju: Podržavamo poziv predsednika SANU na dijalog vlasti i opozicije
Hronika

Savez za Srbiju: Podržavamo poziv predsednika SANU na dijalog vlasti i opozicije

PDF Štampa El. pošta
subota, 23. maj 2020.

Savez za Srbiju (SzS) je saglasan sa stavom akademika Vladimira Kostića, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o nužnosti dijaloga u društvu, koji je objavljen u autorskom tekstu u NIN-u, saopštio je SzS.

"Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku. Slažemo se sa konstatacijom akademika Kostića o tome da 'nema nevinih' ali i da je 'odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti'", navodi se u saopštenju i dodaje da je SzS uvek bio spreman na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo o onim koje bi dovele do slobodnih izbora i oslobađanja medija.

SzS kaže da takvih razgovora nije bilo, pa čak ni oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize posle pandemije koronavirusa.

"Slažemo se i oko konstatacije da broj glasova 'ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje' i da to mora da važi za sve. Saglasni smo da su institucije opustošene i da je vlast personalizovana, ali da nas to ne oslobađa odgovornosti da razgovaramo sa političkim protivnicima, jer alternativa razgovorima jeste građanski rat, koga se kao i akademik Kostić i mi pribojavamo", ističu iz SzS.

Slažu se i sa utiskom Kostića da su građani Srbije "ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu" i očekivanja da nam "neko sa strane donese rasplet ili rešenje", navodeći da je baš zbog toga nužan hitan dijalog vlasti i opozicije.

Međutim, kako napominju iz SzS, taj dijalog ne sme da bude "pro forme" da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić.

"Ne bežimo od odgovornosti, ali vlast je na potezu", zaključuje SzS.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner