Хроника

Савет за националну безбедност Хрватске: Неопходно залагати се за права Хрвата као конститутивног народа у БиХ

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Савет за националну безбедност Хрватске закључио је на седници да је неопходно залагати се за права Хрвата као конститутивног народа у Босни и Херцеговини у складу са духом и словом Дејтонског споразума и да је важно поштовати право Хрвата да бирају своје представнике.

Као се наводи у саопштењу Владе, чланови Савета су расправљали и о положају Хрвата у Србији и Црној Гори, заложивши се за обезбеђење реципроцитета у међусобним односима, а наглашена је даља подршка хрватској мањини у тим земљама, преноси Индекс.

На седници, којој је председавао председник Хрватске Зоран Милановић, а присуствовао је и премијер Андреј Пленковић, усвојене су годишње смернице за рад безбедносно-обавештајних агенција за 2021. годину и одобрено је успостављање сарадње безбедносно-обавештајних агенција са страним службама, у складу са потребама.

Чланови Савета размотрили су стање радикализације у хрватском друштву и осудили напад на Тргу светог Марка 12. октобра као кривично дело с обележјима тероризма, а расправљали су и о мерама које се у вези с тим могу предузети.

 

(Фонет, Индекс, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]