Početna strana > Hronika > Savet za nacionalnu bezbednost Hrvatske: Neophodno zalagati se za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH
Hronika

Savet za nacionalnu bezbednost Hrvatske: Neophodno zalagati se za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

Savet za nacionalnu bezbednost Hrvatske zaključio je na sednici da je neophodno zalagati se za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini u skladu sa duhom i slovom Dejtonskog sporazuma i da je važno poštovati pravo Hrvata da biraju svoje predstavnike.

Kao se navodi u saopštenju Vlade, članovi Saveta su raspravljali i o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, založivši se za obezbeđenje reciprociteta u međusobnim odnosima, a naglašena je dalja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama, prenosi Indeks.

Na sednici, kojoj je predsedavao predsednik Hrvatske Zoran Milanović, a prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, usvojene su godišnje smernice za rad bezbednosno-obaveštajnih agencija za 2021. godinu i odobreno je uspostavljanje saradnje bezbednosno-obaveštajnih agencija sa stranim službama, u skladu sa potrebama.

Članovi Saveta razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu i osudili napad na Trgu svetog Marka 12. oktobra kao krivično delo s obeležjima terorizma, a raspravljali su i o merama koje se u vezi s tim mogu preduzeti.

 

(Fonet, Indeks, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner