четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Савет за европске интеграције: Кандидатура Србије за ЕУ до краја 2009.
Хроника

Савет за европске интеграције: Кандидатура Србије за ЕУ до краја 2009.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 19. децембар 2009.

Савет за европске интеграције предложио је Влади Србије да донесе одлуку о подношењу кандидатуре за пријем Србије у чланство Европске уније (ЕУ) до краја 2009. године, саопштено је после седнице Савета.

Након седнице Савета за европске интеграције, почела је седница Владе Србије, којој ће присуствовати председник Републике Борис Тадић.

Савет је позвао Владу да настави интензивне напоре на окончању сарадње са Трибуналом у Хагу, како би се омогућио напредак Србије у придруживању ЕУ, наводи се у саопштењу са седнице којој је присуствовао и председник Србије Борис Тадић.

На седници савета на којој је говорио и председник Тадић, одлука је донета у светлу чињенице да чланство у ЕУ представља дугорочни стратешки циљ наше земље, имајући у виду позитивне оцене о напретку Србије изнете у недавно објављеним документима Европске комисије - Стратегији проширења за 2009 -2010, као и у Извештају о напретку Србије у процесу европских интеграција за 2009. годину.

У закључцима са седнице, наведено је и да је савет размотрио и усвојио Информацију о напретку Србије у процесу приближавања ЕУ за период јун - децембар 2009. године.

Савет је поздравио напоре које су државни органи Србије, уз подршку грађанског друштва, уложили у испуњење критеријума потребних за укидање виза грађанима Србије, као и за отпочињање примене Прелазног трговинског споразума између Европске заједнице и Србије.

Ти напори омогућили су Европској унији да донесе одлуку о стављању наше земље на листу оних, чијим грађанима није потребна виза за путовања у државе потписнице Шенгенског споразума али и одлуку о почетку примене Прелазног споразума.

Влада Србије основала је Савет за европске интеграције 2002. године као највише тело задужено за давање стратешких смерница и стварање националног консензуса по питању приступања Србије Европској унији, које је данас заседало по осми пут, а трећи у мандату ове владе.

На седници владе одржане 27. новембра 2008. именован је актуелни сазив Савета за европске интеграције Владе Србије, наведено је у саопштењу.

Очекује се да ће Влада на данашњој седници донети одлуку о датуму подношења кандидатуре Србије за чланство у Европској унији.

Председник Тадић је у интервјуу за Радио-телевизију Србије истакао да није потребно журити. "Имамо аргументе за и против подношења кандидатуре. Методологија коју смо веома пажљиво анализирали и све околности које су нам се наметале за прикључење ЕУ показале су се веома добрим".

"Имамо седницу Владе на којој ћемо донети одлуку, ја ћу присуствовати тој седници јер имам уставне обавезе", истакао је Тадић.

"Ових дана имао сам низ билатералних сусрета. Састао сам се са тридесетак лидера, неки од њих су и европски званичници. Чуо сам њихово мишљење и то ћу све сутра презентовати члановима Владе", изјавио је председник Србије.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер