Хроника

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман оптужен да је послао убице у Канаду како би убили бившег саудијског обавештајца

Штампа
петак, 07. август 2020.

 Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман оптужен је да је послао убице у Канаду како би убили бившег саудијског обавештајца, преноси у четвртак ББЦ.

Атентат не Саада ал-Џабрија спречен је недуго након убиства новинара Џамала Кашогија у Турској, наводи се у судским документима поднетим у САД-у.

Џабри, дугогодишњи званичник саудијских власти, побегао је из земље пре три године. Од тада живи у Торонту под приватном заштитом.

Покушај атентата пропао је након што су канадски гранични полицајци разоткрили екипу убица када су покушали да уђу у земљу на међународном аеродрому у Торонту.

Џабри (61) је годинама био кључни контакт за британски МИ6 и друге западне шпијунске агенције у Саудијској Арабији.

Тужба, поднета у Вашингтону, терети престолонаследника Салмана да је хтео да га убије како би га ућуткао. Џабри каже да је разлог томе што поседује инкриминишуће информације.

По судским документима, реч је о наводној корупцији и контролисању тима лично плаћених убица познатих као "Одред тигар".

Припадници тог одреда учествовали су у Кашогијевом убиству 2018. године у саудијском конзулату у Истанбулу.

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]