Početna strana > Hronika > Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman optužen da je poslao ubice u Kanadu kako bi ubili bivšeg saudijskog obaveštajca
Hronika

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman optužen da je poslao ubice u Kanadu kako bi ubili bivšeg saudijskog obaveštajca

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. avgust 2020.

 Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman optužen je da je poslao ubice u Kanadu kako bi ubili bivšeg saudijskog obaveštajca, prenosi u četvrtak BBC.

Atentat ne Saada al-DŽabrija sprečen je nedugo nakon ubistva novinara DŽamala Kašogija u Turskoj, navodi se u sudskim dokumentima podnetim u SAD-u.

DŽabri, dugogodišnji zvaničnik saudijskih vlasti, pobegao je iz zemlje pre tri godine. Od tada živi u Torontu pod privatnom zaštitom.

Pokušaj atentata propao je nakon što su kanadski granični policajci razotkrili ekipu ubica kada su pokušali da uđu u zemlju na međunarodnom aerodromu u Torontu.

DŽabri (61) je godinama bio ključni kontakt za britanski MI6 i druge zapadne špijunske agencije u Saudijskoj Arabiji.

Tužba, podneta u Vašingtonu, tereti prestolonaslednika Salmana da je hteo da ga ubije kako bi ga ućutkao. DŽabri kaže da je razlog tome što poseduje inkriminišuće informacije.

Po sudskim dokumentima, reč je o navodnoj korupciji i kontrolisanju tima lično plaćenih ubica poznatih kao "Odred tigar".

Pripadnici tog odreda učestvovali su u Kašogijevom ubistvu 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.