Хроника

Шарл Мишел позвао Бајдена да врати у нормалу односе Брисела и Вашингтона након што ступи на дужност

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Председник Европског савета Шарл Мишел позвао је новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена да дође у посету Бриселу након што ступи на дужност и врати у нормалу трансатлантске односе, нарушене у претходдне четири године, у време актуелног шефа Беле куће Доналда Трампа.

"Сада је време да удружимо снаге. У свету који се мења, наше партнерство ће бити значајније него икад пре за заштиту наших грађана, обнову наших економија, заустављање глобалног загревања и за стварање безбеднијег света", навео је Мишел у изјави после данашњег телефонског разговора с Бајденом.

Мишел је додао да ће "ЕУ и САД увек имати већи утицај када заједно предузимају кораке".

ЕУ се често жалила да Трамп доприноси погоршању односа две стране, а сада се нада да трансатлантске везе могу да буду враћене на ниво из времена администрације Барака Обаме, када је Бајден био потпредседник САД.

Брисел и Вашингтон су се претходних година спорили око најважнијих питања, од трговине и безбедности до борбе против климатских промена.

Трамп је Европљане највише разочарао увођењем такси на увоз робе из ЕУ и напуштањем Париског споразума о клими и међународног нуклеарног споразума великих сила и Ирана.

(Бета, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]