Početna strana > Hronika > Sara Pejlin: Asanža bi trebalo goniti kao Osamu Bin Ladena
Hronika

Sara Pejlin: Asanža bi trebalo goniti kao Osamu Bin Ladena

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. decembar 2010.

VAŠINGTON - Bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin napisala je na "Fejsbuku" da bi DŽulijana Asanža, glavnog urednika sajta Vikiliks, trebalo progoniti kao Osamu bin Ladena. Ona je takođe optužila Belu kuću da je "nesposobna da se izbori sa celom ovom katastrofom".

"Kao prvo, kakvi su koraci preduzeti da bi se vlasnik Vikiliksa sprečio da distribuira veoma osetljive poverljive dokumente, nakon što je u poslednjih nekoliko meseci već objavljivao materijal, i to ne jednom, nego dva puta", napisala je ona.

"Asanž nije ništa više 'novinar' nego što je 'novinar' i 'urednik' novog Al kaidinog časopisa na engleskom jeziku 'Inspajer'", ocenjuje ona.

"On je antiamerički operativac, čije su ruke okrvavljene. Zbog njegovog objavljivanja poverljivih dokumenata talibanima je otkriven identitet više od 100 izvora u Avganistanu. Zašto nije hitno naložena potera za njim kao za Al kaidom i talibanskim liderima?" upitala je Pejlinova.

Danas je objavljena vest da su Sjedinjene Države pokrenule krivičnu istragu o tome da li 39-godišnji vlasnik "Vikiliksa" može da bude optužen na osnovu Zakona protiv špijunaže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih dokumenata.

(Blic)