Početna strana > Hronika > Sanda Rašković Ivić: Zašto Vučić nije pisao Putinu i Siju i tražio garancije za veto? Ako se budemo držali onoga čije ovce onoga i livade, gde god imate etničku većinu moguće je stvaranje države na toj teritoriji
Hronika

Sanda Rašković Ivić: Zašto Vučić nije pisao Putinu i Siju i tražio garancije za veto? Ako se budemo držali onoga čije ovce onoga i livade, gde god imate etničku većinu moguće je stvaranje države na toj teritoriji

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. februar 2023.

"Narodna stranka je dala dva puta rezoluciju za Kosovo koja nije stavljena na dnevni red, predsednik je obećao da će napisati ono što smo tražili, a to su pisma predsednicima Rusije i Kine, gde ćemo tražiti garancije da u slučaju da dođe priča o Kosovu u Savet bezbednosti, da iskoriste veto. Predsednik to izbegava", kaže Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke.

Kaže da su juče ceo dan sedeli i slušali predsednika i njegove tirade u kojima je najmanje reči bilo o Kosovu, „a najviše o parapoblematici“.

„Mi smatramo da je Kosovo naše centralno pitanje o kome treba ozbiljno razgovarati, vrlo smo nezadovoljni predsednikovim ponašanjem, on je zastrašio narod, na neki način prihvatio da mu ovaj papir bude okvir za pregovore, što nije trebalo. Mi se zalažemo da se papir odbaci, jer on tretira budući status Kosova, za nas je on rešen našim Ustavom i Rezolucijom 1244. On je nas zastrašivao šta će biti ako papir ne prihvatimo. A papir kaže da Srbija treba da pusti Kosovo u UN. Zašto nije napisao to pismo, zašto ne pokaže svojim delom kako misli da predupredi“, rekla je Rašković Ivić.

Dodaje da više nije stvar priznavanja diploma, svakodnevnog života i tablica, već da smo sada prešli na formalno-političko pravni status Kosova i da zato, kako ističe, smatraju da je non pejper trebalo odbaciti. Smatrati da je jako loše da u se Evropi za etničke probleme nalaze teritorijalna rešenja.

„Ako se budemo držali onoga čije ovce onoga i livade, jer gde god imate etničku većinu moguće je stvaranje države na toj teritoriji. Bilo je puno grešaka u prošlosti. Briselski sporazum je bio greška, jedan deo papira govori o ZSO koji se predstavlja kao nacionalni identitet, ona nema izvršna ovlašćenja, ima folklorna ovlašćenja koja stoje pod Prištinom. Ona nije rešenja za Srbe, ako pristanemo na to imaćemo iseljavanje i ovo malo Srba sa Kosova i imaćemo stigmu kao generacija koja je pustila Kosovo da ode“, rekla je ona.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner