Početna strana > Hronika > Sanda Rašković Ivić: Tražimo odlaganje izbora i formiranje prelazne vlade; Vladimir Đukanović: Prelazne vlade se formiraju samo nakon revolucija
Hronika

Sanda Rašković Ivić: Tražimo odlaganje izbora i formiranje prelazne vlade; Vladimir Đukanović: Prelazne vlade se formiraju samo nakon revolucija

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. novembar 2019.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je večeras da opozicija zahteva odlaganje izbora, kako bi fer izborni uslovi važili devet meseci pre izlaska građana na birališta, kao i formiranje prelazne vlade koja bi omogućila takve uslove i garantovala sprovođenje dogovorenog.

„Tražimo sporazum po kojem bi fer izborni uslovi važili devet meseci od dana potpisivanja tog dokumenta. U prelaznoj vladi bi svakim ministarstvom upravljali koministri. Mi smatramo da je Srbija u hladnom građanskom ratu i da stvar samo što nije eksplodirala. Zato je potrebno resetovanje stanja u društvu, a vlast ima i nož i pogaču“, rekla je Rašković Ivić Radioteleviziji Srbije.

Ona je navela da su predstavnici Saveza za Srbiju taj predlog nedavno u Beogradu preneli delegaciji Evropskog parlamenta, koja ga je „primila k znanju“.

„Oni su to saslušali sa vrlo velikom pažnjom, nisu odbili to kao predlog, nisu se vezivali za određene datume i nisu rekli da bi izbore trebalo održati u martu, aprilu ili maju. Stvar će se nastaviti u decembru“, rekla je Rašković Ivić, a prenosi Narodna stranka.

Ona je istakla i da „Srbijom vladaju strah i medijski mrak“.

„Čak ni RTS nije objavio da je uzbunjivač iz ’Krušika’ Aleksandar Obradović u pritvoru i da je bio uhapšen jer je obelodanio aferu o nelegalnoj preprodaji oružja u kojoj su vinovnici bili Branko Stefanović i njegov sin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je ušao u sukob interesa“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je dodala da je Nebojša Stefanović „vlasnik upitnog doktorata i diplome“.

„Takav čovek je šef radne grupe za fer i poštene izbore. To je kao da kozi date da čuva kupus. Mi toj kozi ne verujemo“, dodala je ona.

Potpredsednica Narodne stranke je istakla da se najiskrenije zalaže za bojkot, jer je „vlast sve obesmislila“ i jer na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, osim veoma retkih izuzetaka, gotovo da nema političkih debatnih emisija.

„Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić nije pozvan na RTS od osnivanja stranke, kao da mu je to zabranjeno. Jeremić je bio predsednik Generalne skupštine UN i kvalifikovao se za UN, a ne može da se kvalifikuje za gostovanje na RTS-u. On bi sigurno bi imao šta da kaže“, rekla je Sanda Rašković Ivić, ocenivši da je vlast najavila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kako bi „lakše predala Kosovo i Metohiju“.

Vladimir Đukanović: Prelazne vlade se formiraju samo nakon revolucija

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović je govoreći večeras u Upitniku na RTS, o predlogu dela opozicije da se formira prelazna vlada kazao da se prelazne vlade formiraju samo nakon revolucija i kriznih situacija.

On je dodao da deo opozicije, „agresivna manjina“, pokušava da izazove podeljenost društva u Srbiji kojim bi opravdala svoj predlog o prelaznoj vladi.

Govoreći o nastavljenom dijalogu predstavnika vlasti i dela opozicije, uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta o unapređenju izbornog procesa, Đukanović je kazao da je na poslednjem sastanku u petak bilo pomaka po tom pitanju.

O opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju (SZS) je kazao da je tražila posredovanje iz Evrope, ali da je odbila učešće kada su posrednici došli.

Đukanović je ocenio da je SZS u dijalog vlasti i opozicije krenuo sa „nesprovodivim“ zahtevima kako bi opravdao proglašeni bojkot izbora, i ocenio da bi pomeranje parlamentarnih izbora sa proleća na jesen bilo neustavno.

Komentarišući kritike koje je uputio evropskoj posalnici Tanji Fajon, on je rekao da se ona nije dovoljno posvetila sastancima, „došli ste da razgovarate, ne možete da idete po kafanama“.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je istakao da u društvu u Srbiji postoji problem sa dijalogom, ali da za taj problem nije odgovoran Izborni zakon, „jer ne postoji zakon koji treba da nas prevaspitava“.

„Nismo ljudi, mi smo mutanti koji nisu spremni da se pogledaju u ogladalo. Mi smo osudjeni jedni na druge“, ocenio je on.

Govoreći pitanju izlaska LDP-a na izbore na proleće ili njihovog bojkota, Jovanović je rekao da bi on na izbore išao „i kroz minsko polje“, da izborni uslovi nisu idealni, ali da se on nikada nije žalio.

(Danas, Beta)