Хроника

"Самоопредељење" званично обавестило Тачија да је Курти мандатар за састав нове владе "Косова"

Штампа
понедељак, 20. јануар 2020.

 Покрет Самоопределење (ПС) је званично, писмено обавестило председника Косова Хашима Тачија да је лидер ПС Аљбин Курти мандатар за састав нове Владе Косова произашле из превремених парламентарних избора одржаних 6. октобра прошле године.

Како је пренео портал Коха.нет, писмо је данас предато у кабинету председника Косова.

Споразум између ПС и Демократског савеза Косова (ДСК) о коалицији још увек није постигнут, и поред „маратонских разговора и сусрета“, а у разговорима, којих није било више од десет дана, спорно је остало место председника Скупштине Косова, на којој је без договора изабран посланик ПС Глаук Коњуфца.

Обе стране тражиле су да се постигне договор о расподели функција, иако не одступају од својих ставова.

ДСК је захтевао функцију председника Скупштине до избора председника Косова, када би тај положај препустили Самоопредељењу.

Самоопределење је, на тај захтев, одговорило да не долази у обзир да се смени Коњуфца да би се изашло у сусрет захтеву ДСК.

ДСК је остао при ставу да влада има 12 министарства – по пет за сваку партију и два за мањине.

Према предлогу ДСК, до избора председника Косова ПС има премијера, првог потпредседника Скупштине, другог потпредседника Владе и пет министарстава, док ће ДСК имати председавајућег Скупштине, другог потпредседника Скупштине, првог потпредседника владе и пет министарстава.

ДСК ће имати председника Косова, кога ће сама предложити.

Претходно је Самоопрдељење предложило повећање броја министарстава са 12 на 14, од тога шест за ДСК, пет за своју странку и три министра из мањинских заједница, док ДСК не прихвата повећање броја министарстава.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]