Početna strana > Hronika > Salji Beriša: Posle proglašenja nezavisnosti Kosova granice na Balkanu konačne
Hronika

Salji Beriša: Posle proglašenja nezavisnosti Kosova granice na Balkanu konačne

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. decembar 2010.

Cirih - Predsednik vlade Albanije Salji Beriša ocenio je da su posle proglašenja nezavisnosti Kosova granice na Balkanu konačno povučene.

On je rekao da Tirana ne podržava nastojanja za pripajanje Kosova Albaniji.

U intervjuu za švajcarski dnevnik na nemačkom jeziku Tagesancajger Beriša je najavio skoru posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Tirani i istakao opredeljenje njegove vlade da "konačno popravi" odnose sa Beogradom.

"Sa nezavisnošću Kosova su granice na Balkanu konačno povučene. Većina Albanaca u regionu je za integraciju u EU. Mi ćemo se ujediniti u okviru evropske zajednice vrednosti. Za to nisu potrebe izmene granica", rekao je Beriša.

Dodao je da je "rođen na granici Albanije sa Kosovom" i da je "i sam dugo verovao u ideju ujedinjenja svih albanskih područja na Balkanu".

"Danas kažem: Mi moramo tesno da sarađujemo sa susedima da bi granice izgubile značaj i da bi ljudi mogli slobodno da se kreću", naveo je albanski premijer.

Najavljujući da "u Tirani uskoro očekuje predsednika Srbije Borisa Tadića, što će biti prva poseta jednog beogradskog političara visokog ranga", Beriša je ukazao da "promene granica neće biti tema razgovora".

"Onaj ko misli da će priključivanjem ostatka Kosova Albaniji albansko pitanje biti rešeno, ozbiljno se vara ili želi nove sukobe", rekao je albanski premijer za švajcarski dnevnik.

Podsećajući da "albansko stanovništvo živi na jugu Srbije, u Makedoniji i Crnoj Gori" Beriša je ocenio da "posebno makedonska vlada mora da tretira Albance kao punopravne građane".

(B92)