Početna strana > Hronika > Sagovornici Danasa o odluci da se tajlandskoj premijerki osuđenoj za korupciju da srpsko državljanstvo: Šinavatra nezakonito postala Srpkinja; Pajtić: Kriminalci traže utočište u Srbiji
Hronika

Sagovornici Danasa o odluci da se tajlandskoj premijerki osuđenoj za korupciju da srpsko državljanstvo: Šinavatra nezakonito postala Srpkinja; Pajtić: Kriminalci traže utočište u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. avgust 2019.

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, osuđena zbog korupcije u svojoj zemlji na pet godina zatvora i za kojom je raspisana Interpolova poternica, dobila je državljanstvo Srbije mimo svih pravila i zakonskih procedura, saglasni su sagovornici Danasa.

Kako kažu, da smo demokratska država, ovom odlukom bi moralo da se pozabave nadležni državni organi, ali se to neće desiti jer se volja predsednika ne poriče. Neki od naših sagovornika sumnjaju i da je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo jer je neko za to uzeo veliki novac.

Među njima je i advokat Slobodan Ružić, koji kaže za Danas da su Zakonom o državljanstvu propisani uslovi za dobijanje državljanstva, od kojih su neki posebno teški, na primer da stranac mora kod nas da ima prebivalište najmanje tri godine.

– Ovo sa tajlandskom premijerkom je, naravno, skandalozno. Pošto se za prijem u državljanstvo državi Srbiji ništa ne plaća, uveren sam da je ovde neko uzeo veliki novac da ishoduje povoljnu odluku naših nadležnih organa, odnosno da državljanstvo Srbije dobije žena koja je pod krivičnim progonom dobila državljanstvo – ističe Ružić. On podseća da prijem u naše državljanstvo onemogućava da se ta osoba izruči Tajlandu.

– Kad ovome dodamo da je premijerkin rođeni brat na isti, netransparentan način dobio državljanstvo Crne Gore, može se slobodno reći da su i Srbija i Crna Gora postale prave „banana republike“ u kojima samo treba naći pravu osobu povezanu s vlastima koju treba masno platiti i stvar će biti pozitivno rešena. Koga briga za međunarodni ugled zemlje – naglašava naš sagovornik.

Sličnog mišljenja je i advokat Božo Prelević koji kaže da je osnovni uslov da neko dobije srpsko državljanstvo – bliskost sa velikim vođom ili sa njegovim bliskim saveznicima i savetnicima.

– Da smo demokratska zemlja, Šinavatra ne bi dobila državljanstvo. Ne bi me čudilo da se takvim licima daje državljanstvo za pare. Novac i marketing radi produženja vlasti su osnovni motiv svih akcija vlasti. Niko toliko ne voli omiljene pljačkaše kao mučeni, zaluđeni Srbi – ističe Prelević. Na pitanje da li bi institucije trebalo da reaguju povodom ove odluke, naš sagovornik kaže da nema potrebe za radom bilo koje institucije „jer se ne poriče vođina odluka“.

Doktor pravnih nauka i bivši predsednik DS Bojan Pajtić naglašava za Danas da Vlada Srbije može, na predlog jednog od ministarstava, da donese odluku o nečijem prijemu u državljanstvo a uslov za to je da je taj prijem od interesa za državu.

– Ovo je jedan u nizu slučajeva da režim udomljava i štiti „lica sa poternica“. Nad ovim poslednjim prijemom se zgražava ceo svet, a o njemu izveštavaju svi – od „Njujork tajmsa“ do lokalnih medija u regionu. Jasno je da ne može biti interes Srbije da u svetu bude poznata kao Meka za kriminalce. A još je jasnije da se iza ovakvih „poduhvata“ krije korupcija – ukazuje Pajtić.

Advokat Vladimir Gajić objašnjava da Vlada ima pravo da „pokloni“ državljanstvo nekoj ličnosti. To je, prema njegovim rečima, neka vrsta marketinga, da država dodeli državljanstvo nekoj osobi zbog njenog ili našeg imidža, kao što su Rusi dali državljanstvo Žeraru Depađeu.

– Razlog nekada može biti i politički, ako stavite pod zaštitu nekoga ko je progonjen od strane nekog autoritarnog režima. Jasno je da bivša premijerka Tajlanda nije takav slučaj. Kao ni kod njenog brata koji je državljanin Crne Gore. Ovde se, po mom mišljenju, radi isključivo o lukrativnim motivima, o vezi sa arapskim milionerima iz Dubaija, dakle o privatnim motivima osoba koje svoje lične interese povezuju sa državom – zaključuje Gajić, dodajući da bi zbog ovakve odluke u nekoj demokratskoj državi verovatno odmah pala Vlada a „u Srbiji će to biti zaboravljeno za tri dana“.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vidi nikakav problem u tome što je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo „posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju“.

Pajtić: Kriminalci traže utočište u Srbiji

– Možda belosvetski kriminalci ne dolaze u Srbiju zato što mogu lako da se „dogovore“ sa Vučićem i Brnabićkom. Možda je Vođa u pravu kad kaže da Srbija danas ima veći ugled u svetu nego ikad. Pa, realno, kriminalci milijarderi, umesto da se sakrivaju po Karibima, biraju da utočište potraže u – Sopotu. Svaka čast, Vučiću – poručio je Bojan Pajtić.

Gde će Šinavatra da glasa?

Nakon dobijanja srpskog državljanstva, na društvenim mrežama su se pojavila brojna šaljiva pitanja poput toga da li će ona biti upisana u birački spisak, na kom mestu će da glasa i da li će na letovanje kod brata u Crnu Goru.

Tepić: Veza Bler

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saopštila je juče da je lanac najviših zvaničnika koji su u svojim državama optuživani za tešku korupciju, a Aleksandar Vučić ih uzimao za savetnike, delio im srpsko državljanstvo i unosne poslove sa Vladom Srbije, vezuje jedan čovek: Toni Bler, bivši britanski premijer, koji je savetovao Vladu Vučića dok je bio premijer, a nastavio i Vladu Ane Brnabić. „Pre aktuelne afere sa dodelom našeg državljanstva bivšoj premijerki Tajlanda osuđenoj za korupciju, još jedan bivši premijer dobio je zaštitu Srbije preko državljanstva – bivši premijer Rumunije Viktor Ponta, takođe optužen za tešku korupciju takođe je za savetnika imao Tonija Blera. Ponta je u jeku optužbi za korupciju 2016. godine, dobio ne samo naše državljanstvo, nego postao i Vučićev ‘počasni savetnik'“, podsetila je Tepić.

(Danas)