Početna strana > Hronika > SAD: Tužilac države Novi Meksiko optužio kompaniju "Gugl" da neovlašćeno prikuplja lične podatke dece
Hronika

SAD: Tužilac države Novi Meksiko optužio kompaniju "Gugl" da neovlašćeno prikuplja lične podatke dece

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. februar 2020.

 Državni tužilac američke države Novi Meksiko optužio je kompaniju Google da neovlašćeno prikuplja lične podatke dece kršeći savezne i države zakone.

Tužba, koja je podneta u američkom Okružnom sudu u Albukerkiju, tvrdi da Google koristi svoj paket obrazovnih usluga koji promoviše školama, učiteljima i roditeljima, kao način špijuniranja dece i njihovih porodica.

Glavni državni tužilac Hektor Balderas kaže da, iako ova kompanija reklamira Guoogle Education kao vredan alat za škole koje nemaju resurse, on zapravo predstavlja sredstvo za praćenje šta deca gledaju na internetu u učionici i kod kuće na privatnoj mreži.

On navodi da se skeniraju sve informacije, od lokacije, do toga koje su stranice posećene, koji su videozapisi gledani, sačuvane lozinke i liste kontakata.

Prema njegovim rečima, bezbednost učenika bi trebalo da bude prioritet svakoj kompaniji koja pruža usluge deci, a posebno u školama.

"Praćenje podataka učenika bez pristanka roditelja nije samo nezakonito, već i opasno", dodaje Balderas.

Google je odbacio tvrdnje kao "pogrešne", rekavši da paket G Suite for Education omogućava školama kontrolu pristupa računima i zahteva da škole imaju pristanak roditelja kada je to nužno.

"Ne koristimo lične podatke korisnika osnovnih i srednjih škola za ciljane oglase", rekao je portparol kompanije Google.

U odvojenom slučaju, Google je pristao da plati 170 miliona dolara američkim vlastima zbog kršenja privatnosti maloletnih korisnika videoservisa Youtube.

Prema navodima tužbe Novog Meksika, iako kompanija ne dopušta deci mlađoj od 13 godina da otvore Google račune, kompanija pokušava da zaobiđe ovu zabranu preko svoje obrazovne usluge, kako bi "potajno stekla pristup informacijama o deci Novog Meksika".

U poslednjoj tužbi se navodi da više od 80 miliona učitelja i učenika koristi Google obrazovnu platformu, prenose agencije. 

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner