Хроника

САД ставиле на "црну листу" 28 кинеских државних и приватних организација и компанија због "њихове повезаности са насиљем над Ујгурима"

Штампа
уторак, 08. октобар 2019.

 ВАШИНГТОН - САД су ставиле на "црну листу" 28 кинеских државних и приватних организација и компанија због њихове наводне повезаности с насиљем над етничким Ујгурима у кинеској провинцији Синкјанг с већинским муслиманским становништвом.

Оне су сада на такозваној "ентитетској листи" која им забрањује куповину производа од америчких компанија без одобрења Вашингтона.

Међу забрањенима су и владине агенције, ако и технолошке компаније специјализоване за опрему за надзор, преноси BBC.

Како се наводи, то није први пут да Вашингтон уводи трговинске забране кинеским компанијама, а најпознатији је случај телекомуникационог гиганта Хуавеја који је на листи због безбедносних питања.

Као разлог за увођење забране наводи се да су те организације "умешане у кршења људских права и злоупотребе".

Хуманитарне организације за заштиту људских права сматрају да Пекинг прогони већином муслиманске Ујгуре у такозваним "камповима за преваспитавање", док Кина наводи да је реч о "борби против екстремизма".

На листи се налази око 19 владиних агенција, међу којима је и Биро за јавну безбедност провинције.

На исти су, наводи ББЦ, компаније за надзор попут Хиквижон, Дахуа и Мегви Технолоџи, које су специјализоване за технологију препознавања лица.

САД и Кина су у сред трговинског рата.

Групе за људска права и УН кажу да је Кина окружила и затворила више од милион Ујгура и припадника других националних мањина у логоре, где су приморани да се одрекну ислама, да говоре само на мандаринском кинеском и уче се послушности комунистичкој влади.

Кина то демантује и каже да ти људи похађају "центре за стручно оспособљавање" како би могли да нађу посао и помажу да се интегришу у кинеско друштво, а све у име спречавања тероризма.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]