Хроника

САД: Aпелациони суд одбацио покушај Трамповог штаба да поново покрене тужбу којом се оспоравају изборни резултати у Пенсилванији

Штампа
петак, 27. новембар 2020.

Савезни апелациони суд одбацио је покушај Трамповог штаба да поново покрене тужбу којом се оспоравају изборни резултати у Пенсилванији, пресудивши да "тврдње немају утемељење". Пенсилванија је ове недеље потврдила Бајдена као победника на изборима чиме је добио њених 20 електорских гласова.

Веће састављено од троје судија Апелационог суда за трећи круг одбило је захтев Трамповог штаба, који је предводио Руди Ђулијани, за измену тужбе која је претходно одбијена, преноси Си-Ен-Ен.

Судија Стефанос Бибас је у име трочланог одбора казао да оптужбе о преварама на изборима треба да буду и конкретне и попраћене доказима.

“Овде немамо ни једно ни друго”, написао је Бибас, којега је на дужност именовао сам Трамп. Случај ће се проследити америчком Врховном суду.

“Тврдње штаба немају никакво утемљење. Број гласачких листића које они конкретно оспоравају далеко је мањи од 81.000 гласова разлике у победи “, написале су судије.

Пенсилванија је ове недеље потврдила Бајдена као победника на изборима чиме је демократа добио њених 20 електорских гласова.

Трамп и даље одбија да призна изборни пораз иако не даје конкретне доказе о превари за коју тврди да је великих размера и која је по њему преокренула коначан резултат избора.

Председников штаб жалио се на пресуду прошлог викенда када је судија Метју Бран одбацио њихову тужбу пресудивши да не може бити измењена и допуњена и упоредивши је са “Франкенштајновим чудовиштем”.

Трамп је у четвртак рекао да ће напустити Белу кућу ако његови правни покушаји не дају резултате, и ако се потврди да Бајден има велику већину гласова изборног колегијума.

Он је у понедељак отворио пут за пренос власти на Бајдена дајући му приступ информацијама и средствима, али ипак најављује наставак борбе којом ће, како тврди, доказати изборну крађу.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]