Početna strana > Hronika > SAD: Apelacioni sud odbacio pokušaj Trampovog štaba da ponovo pokrene tužbu kojom se osporavaju izborni rezultati u Pensilvaniji
Hronika

SAD: Apelacioni sud odbacio pokušaj Trampovog štaba da ponovo pokrene tužbu kojom se osporavaju izborni rezultati u Pensilvaniji

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. novembar 2020.

Savezni apelacioni sud odbacio je pokušaj Trampovog štaba da ponovo pokrene tužbu kojom se osporavaju izborni rezultati u Pensilvaniji, presudivši da "tvrdnje nemaju utemeljenje". Pensilvanija je ove nedelje potvrdila Bajdena kao pobednika na izborima čime je dobio njenih 20 elektorskih glasova.

Veće sastavljeno od troje sudija Apelacionog suda za treći krug odbilo je zahtev Trampovog štaba, koji je predvodio Rudi Đulijani, za izmenu tužbe koja je prethodno odbijena, prenosi Si-En-En.

Sudija Stefanos Bibas je u ime tročlanog odbora kazao da optužbe o prevarama na izborima treba da budu i konkretne i popraćene dokazima.

“Ovde nemamo ni jedno ni drugo”, napisao je Bibas, kojega je na dužnost imenovao sam Tramp. Slučaj će se proslediti američkom Vrhovnom sudu.

“Tvrdnje štaba nemaju nikakvo utemljenje. Broj glasačkih listića koje oni konkretno osporavaju daleko je manji od 81.000 glasova razlike u pobedi “, napisale su sudije.

Pensilvanija je ove nedelje potvrdila Bajdena kao pobednika na izborima čime je demokrata dobio njenih 20 elektorskih glasova.

Tramp i dalje odbija da prizna izborni poraz iako ne daje konkretne dokaze o prevari za koju tvrdi da je velikih razmera i koja je po njemu preokrenula konačan rezultat izbora.

Predsednikov štab žalio se na presudu prošlog vikenda kada je sudija Metju Bran odbacio njihovu tužbu presudivši da ne može biti izmenjena i dopunjena i uporedivši je sa “Frankenštajnovim čudovištem”.

Tramp je u četvrtak rekao da će napustiti Belu kuću ako njegovi pravni pokušaji ne daju rezultate, i ako se potvrdi da Bajden ima veliku većinu glasova izbornog kolegijuma.

On je u ponedeljak otvorio put za prenos vlasti na Bajdena dajući mu pristup informacijama i sredstvima, ali ipak najavljuje nastavak borbe kojom će, kako tvrdi, dokazati izbornu krađu.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner