Početna strana > Hronika > SAD: Ratni brod američke mornarice ispalio raketu upozorenja kako bi preusmerio gliser Iranske revolucionarne garde koji je u Ormuskom moreuzu išao pravo na njega
Hronika

SAD: Ratni brod američke mornarice ispalio raketu upozorenja kako bi preusmerio gliser Iranske revolucionarne garde koji je u Ormuskom moreuzu išao pravo na njega

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. jun 2022.

 MANAMA - Ratni brod američke mornarice ispalio je raketu upozorenja kako bi preusmerio gliser Iranske revolucionarne garde koji je išao pravo na njega, saopštili su danas zvaničnici povodom događaja u Ormuskom moreuzu.

Kako se navodi u saopštenju mornarice, patrolni brod klase Cyclone "UŠ Siročo" i ekspedicijski brzi transportni brod klase Spearhead "USNS CHoctaw County" našli su se u ponedeljak u bliskom susretu sa tri iranska broda dok su kroz Ormuski moreuz ulazili u Persijski zaliv, preneo je AP.

Kako se navodi, u videu koji je objavila američka peta flota sa sedištem u Bahreinu, vidi se brzi iranski gliser "Guard Boghammar" kako se kreće prema "Siroču".

Na snimku može da se vidi kako "Siročo" više puta trubi, ali iranski gliser ne menja smer, navodi agencija i dodaje da se mogla čuti i signalna raketa.

Mornarica je za AP rekla da je ovo drugi takozvani "nebezbedan i neprofesionalan'' incident koji je imala sa Iranom poslednjih meseci.

Jučerašnji incident u koji su uključeni Iranska revolucionarna garda i američka mornarica desio se u trenutku kada su tenzije i dalje prisutne zbog zaustavljenih pregovora oko oživljanja iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, piše agencija AP.

(Tanjug)