Хроника

САД: Пуштен на слободу Афроамериканац Кевин Стрикленд, који је погрешно осуђен за троструко убиство и невин провео више од 42 године у затвору; Према закону државе Мисури - Стрикленд неће добити финансијску компензацију

Штампа
среда, 24. новембар 2021.

Кевин Стрикленд, Афроамериканац из америчке савезне државе Мисури који је погрешно осуђен за троструко убиство 1978. године ослобођен је кривице и пуштен на слободу након више од 42 године у затвору.

Стрикленд (62) није престао да пориче кривицу од када је ухапшен са 18 година, а осуђен је у јуну 1979. године.

То је најдужи период који је невина особа провела у затвору у историји Мисурија, али према закону те државе није вероватно да ће Стрикленд добити финансијску компензацију, преноси ББЦ.

Према подацима Националног региста особа ослобођених кривице, то је седмо најдуже затварање погрешно осуђене особе у САД.

Суд је наредио хитно пуштање на слободу Стрикленда који је осуђен на доживотни затовор без могућности пуштања на условну слободу за троструко убиство током пљачке куће у Канзас Ситију 25. априла 1978.

Судија Џејмс Велш навео је у одлуци да га „никакви материјални докази нису повезивали са злочином“, а да је осуђен искључиво на темељу исказа, преноси АП.

Стрикленда је осудила порота састављена само од белаца.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]