Početna strana > Hronika > SAD: Pušten na slobodu Afroamerikanac Kevin Striklend, koji je pogrešno osuđen za trostruko ubistvo i nevin proveo više od 42 godine u zatvoru; Prema zakonu države Misuri - Striklend neće dobiti finansijsku kompenzaciju
Hronika

SAD: Pušten na slobodu Afroamerikanac Kevin Striklend, koji je pogrešno osuđen za trostruko ubistvo i nevin proveo više od 42 godine u zatvoru; Prema zakonu države Misuri - Striklend neće dobiti finansijsku kompenzaciju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. novembar 2021.

Kevin Striklend, Afroamerikanac iz američke savezne države Misuri koji je pogrešno osuđen za trostruko ubistvo 1978. godine oslobođen je krivice i pušten na slobodu nakon više od 42 godine u zatvoru.

Striklend (62) nije prestao da poriče krivicu od kada je uhapšen sa 18 godina, a osuđen je u junu 1979. godine.

To je najduži period koji je nevina osoba provela u zatvoru u istoriji Misurija, ali prema zakonu te države nije verovatno da će Striklend dobiti finansijsku kompenzaciju, prenosi BBC.

Prema podacima Nacionalnog regista osoba oslobođenih krivice, to je sedmo najduže zatvaranje pogrešno osuđene osobe u SAD.

Sud je naredio hitno puštanje na slobodu Striklenda koji je osuđen na doživotni zatovor bez mogućnosti puštanja na uslovnu slobodu za trostruko ubistvo tokom pljačke kuće u Kanzas Sitiju 25. aprila 1978.

Sudija DŽejms Velš naveo je u odluci da ga „nikakvi materijalni dokazi nisu povezivali sa zločinom“, a da je osuđen isključivo na temelju iskaza, prenosi AP.

Striklenda je osudila porota sastavljena samo od belaca.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner