Хроника

САД признале грешке у Авганистану

Штампа
субота, 20. јун 2009.

Вашингтон – Непоштовање упутстава за извођење напада "највероватније" су узрок страдања цивила у нападима у Авганистану, закључује се у извештају америчке војске.

Амерички званичници су спровели истрагу о извођењу седам напада на талибанска упоришта у провинцији Фарах 4. маја и закључили да они нису изведени у складу са упутствима америчке војске. У извештају, који преноси британски BBC, наведено је да је најмање 26 цивила убијено, али се признаје да би број жртава могао да буде много већи.

Тачан број жртава можда никад неће ни бити утврђен јер су многе жртве сахрањене пре него што је покренута истрага, стоји у извештају.

Авганистански званичници тврде да је 140 цивила убијено у тим нападима, а спорења око броја убијених довела су до затегнутости на неколико недеља на релацији Кабул-Вашингтон.

У том документу се, пак, брани извођење напада у авганистанској провинцији, уз образложење да је "употреба силе била неопходна мера за уништење непријатеља".

"Ипак, неспособност да се разликује присуство цивила и избегне или сведе да минимум пратећа колатерална штета довела је до ненамерног страдања цивила", стоји у извештају америчких власти.

Амерички званичници наводе да три последња, од укупно седам напада, нису изведена доследно са постојећим упутствима што је довело до убијања цивила.

Истрага је дала и одређене препоруке како би се убудуће избегло страдање цивила, пре свега, у виду побољшања линија комуникације, увођења нових упутстава и извођења поновне обуке за припаднике америчких снага безбедности.

И САД и НАТО тврде да је избегавање страдања цивила међу њиховим приоритетима у свим борбеним дејствима.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]