Početna strana > Hronika > SAD priznale greške u Avganistanu
Hronika

SAD priznale greške u Avganistanu

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. jun 2009.

Vašington – Nepoštovanje uputstava za izvođenje napada "najverovatnije" su uzrok stradanja civila u napadima u Avganistanu, zaključuje se u izveštaju američke vojske.

Američki zvaničnici su sproveli istragu o izvođenju sedam napada na talibanska uporišta u provinciji Farah 4. maja i zaključili da oni nisu izvedeni u skladu sa uputstvima američke vojske. U izveštaju, koji prenosi britanski BBC, navedeno je da je najmanje 26 civila ubijeno, ali se priznaje da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći.

Tačan broj žrtava možda nikad neće ni biti utvrđen jer su mnoge žrtve sahranjene pre nego što je pokrenuta istraga, stoji u izveštaju.

Avganistanski zvaničnici tvrde da je 140 civila ubijeno u tim napadima, a sporenja oko broja ubijenih dovela su do zategnutosti na nekoliko nedelja na relaciji Kabul-Vašington.

U tom dokumentu se, pak, brani izvođenje napada u avganistanskoj provinciji, uz obrazloženje da je "upotreba sile bila neophodna mera za uništenje neprijatelja".

"Ipak, nesposobnost da se razlikuje prisustvo civila i izbegne ili svede da minimum prateća kolateralna šteta dovela je do nenamernog stradanja civila", stoji u izveštaju američkih vlasti.

Američki zvaničnici navode da tri poslednja, od ukupno sedam napada, nisu izvedena dosledno sa postojećim uputstvima što je dovelo do ubijanja civila.

Istraga je dala i određene preporuke kako bi se ubuduće izbeglo stradanje civila, pre svega, u vidu poboljšanja linija komunikacije, uvođenja novih uputstava i izvođenja ponovne obuke za pripadnike američkih snaga bezbednosti.

I SAD i NATO tvrde da je izbegavanje stradanja civila među njihovim prioritetima u svim borbenim dejstvima.

(Tanjug)