Хроника

САД планирају да на још 3.805 кинеска производа уведу више царине

Штампа
уторак, 14. мај 2019.

 ПЕКИНГ - Амерички званичници су направили додатну листу кинеске робе вредне 300 милијарди долара, на коју евентуално бити уведене више царине, а на листи се налази 3.805 производа, укључујући лапотоп рачунаре па чак и бели лук.

Сопштење америчке администрације уследило је након што је Пекинг у понедељак најавио да ће од 1. јуна увести тарифе до 25 посто на 60 милијарди долара увоза из САД-а, као одговор на претходну одлуку америчког председника Доналда Трампа који је у петак повећао царине са 10 на 25 одсто на кинески увоз у вредности 200 милијарди долара.

Нова листа представља корак у правцу спровођења претње председника Трампа од 5. маја за увођење казнених 25-процентних царина на целокупан увоз из Кине, наводи се у саопштењу америчког трговинског представника (УСТР), преноси агенција АП.

Додаје се даље да ће 17. јуна бити одржана расправа пре него што Вашингтон одлучи како да поступи по овом питању.

Листа "покрива у суштини све производе" који до сада нису били обухваћени казненим тарифама, наводи УСТР.

Међу производима су лаптоп рачунари, тестере, делови за турбине, туна, па и бели лук, али, како напомињу из УСТР-а листа не укључује фармацеутске производе и минерале ретке земље који се користе у електроници и прозиводњи батерија.

Азијска тржишта акција су пала данас други дан заредом због забринутости инвеститора у погледу утицаја ових трговинских тензија на глобални економски раст.

Кинески главни берзански индекс је склизнуо за 0,7 процената, референтни индекс Токијске берзе је ослабио за 0,6 посто, а пад су забележиле и берзе у Хонг Конгу, Аустралији и Тајвану.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]