Početna strana > Hronika > SAD planiraju da na još 3.805 kineska proizvoda uvedu više carine
Hronika

SAD planiraju da na još 3.805 kineska proizvoda uvedu više carine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. maj 2019.

 PEKING - Američki zvaničnici su napravili dodatnu listu kineske robe vredne 300 milijardi dolara, na koju eventualno biti uvedene više carine, a na listi se nalazi 3.805 proizvoda, uključujući lapotop računare pa čak i beli luk.

Sopštenje američke administracije usledilo je nakon što je Peking u ponedeljak najavio da će od 1. juna uvesti tarife do 25 posto na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a, kao odgovor na prethodnu odluku američkog predsednika Donalda Trampa koji je u petak povećao carine sa 10 na 25 odsto na kineski uvoz u vrednosti 200 milijardi dolara.

Nova lista predstavlja korak u pravcu sprovođenja pretnje predsednika Trampa od 5. maja za uvođenje kaznenih 25-procentnih carina na celokupan uvoz iz Kine, navodi se u saopštenju američkog trgovinskog predstavnika (USTR), prenosi agencija AP.

Dodaje se dalje da će 17. juna biti održana rasprava pre nego što Vašington odluči kako da postupi po ovom pitanju.

Lista "pokriva u suštini sve proizvode" koji do sada nisu bili obuhvaćeni kaznenim tarifama, navodi USTR.

Među proizvodima su laptop računari, testere, delovi za turbine, tuna, pa i beli luk, ali, kako napominju iz USTR-a lista ne uključuje farmaceutske proizvode i minerale retke zemlje koji se koriste u elektronici i prozivodnji baterija.

Azijska tržišta akcija su pala danas drugi dan zaredom zbog zabrinutosti investitora u pogledu uticaja ovih trgovinskih tenzija na globalni ekonomski rast.

Kineski glavni berzanski indeks je skliznuo za 0,7 procenata, referentni indeks Tokijske berze je oslabio za 0,6 posto, a pad su zabeležile i berze u Hong Kongu, Australiji i Tajvanu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner