Početna strana > Hronika > SAD: Odobreno puštanje u promet najskupljeg leka na svetu „zolgensma”, jedna doza košta 2,1 milion dolara
Hronika

SAD: Odobreno puštanje u promet najskupljeg leka na svetu „zolgensma”, jedna doza košta 2,1 milion dolara

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. novembar 2019.

 VAŠINGTON - Američka agencija za lekove odobrila je puštanje u promet leka „zolgensma” švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis” u maju ove godine, čija jedna doza košta 2,1 milion dolara.

Lek se uzima jednokratno, a cena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju „zolgensma” postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div „Novartis”, prenosi „Nacionalna geografija”.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u „Novartisu” izdvajaju „zolgensmu” gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz „kosentiks”, lek za psorijazu i artritis i „entresto”, kojim se leče hronične srčane bolesti, piše Sputnjik.

U razdoblju od jula do septembra lek je doneo prihode od 160 miliona dolara, navode u „Novartisu”, prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju „zolgensmu” ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog „Biogena”.

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu.

Izvršni direktor „Novartisa” Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom, prenosi Tanjug.

(Politika)