Početna strana > Hronika > SAD objavile satelitske snimke koji navodno dokazuju da iza napada na sudijska naftna postrojenja stoji Iran; Iran negira odgovornost za napade: Spremni smo za potpuni rat
Hronika

SAD objavile satelitske snimke koji navodno dokazuju da iza napada na sudijska naftna postrojenja stoji Iran; Iran negira odgovornost za napade: Spremni smo za potpuni rat

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 16. septembar 2019.

 SAD objavile satelitske snimke koji navodno dokazuju da iza napada na sudijska naftna postrojenja stoji Iran. Iran, s druge strane, negira.

Podsetimo, u napadu dronovima oštećen je sam centar postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte. BBC navodi da je to postrojenje učestvovalo u globalnom snabdevanju naftom s pet odsto.

Sumnju da iza napada stoji Iran prvi je izneo državni sekretar SAD Maj Pompeo, a uskoro je bilo jasno da se Amerika nalazi u deficitu nafte. Dan posle Popmpea oglaso se i američki predsednik Donald Tramp, koji je jasno stavio do znanja da će napasti onoga ko stoji iza napada na saudijsko naftno postrojenje.

Trump je u tvitu rekao da su Sjedinjene Države spremne "kao zapeta puška". "Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao 'zapeta puška' smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada", napisao je Tramp na Tviteru.

Ali šta se do sada zna?

Neimenovani američki zvaničnik rekao je tamošnjim medijima da je napadnuto 19 "tačaka", a napadi su došli sa zapada i severo-zapada. To znači da se kao napadač isključuje Jemen, koji se nalazi južno od Saudijse Arabije.

Američki zvaničnici takođe tvrde da je napad izvršen dronovima ali i krstarečim raketama, kao i da nisu svi projektili pogodili metu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi odbacio je kao "besmislene" navode SAD da je Iran odgovoran za napade. Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizade upozorio je da je Islamska Republika spremna za "potpuni" rat.

"Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa", rekao je komandant.

Tramp je takođe odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svetsku proizvodnju za 5 odsto i povećao cene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 odsto.

(Beta)