Početna strana > Hronika > SAD naložile otvaranje slučajeva zlostavljanja osumnjičenih za terorizam
Hronika

SAD naložile otvaranje slučajeva zlostavljanja osumnjičenih za terorizam

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. avgust 2009.

Američko ministarstvo pravosuđa preporučilo je ponovno otvaranje blizu deset slučajeva torture nad zatvorenicima osumnjičenim za terorizam, što može rezultirati optužbama protiv funkcionera CIA i vladinih podugovarača koji su se bavili ispitivanjem zatvorenika, objavio je "Njujork tajms".

Pozivajući se na neimenovanog funkcionera, list piše da je preporuku državnom tužiocu SAD Eriku H. Holderu uputila Kancelarija za profesionalnu odgovornost ministarstva pravosuđa. Ministarstvo danas treba da objavio detalje o zlostavljanju zatvorenika koje je generalni inspektor CIA prikupio još 2004. godine, a koji nikada nisu objavljeni.

Kada je CIA 2004. dostavila izveštaj svojih inspektora tužiocima, oni su zaključili da nije potrebno suđenje ni za jedan od ovih slučajeva.

Međutim, Holder je, po dolasku na dužnost, ponovo pregledao izveštaje u kojima se iznose slučajevi zlostavljanja i smrti pojedinih zatvorenika i došao do drugačijeg zaključka.

"S objavljivanjem detalja izveštaja CIA i formalnom preporukom ministarstva da neki slučajevi budu otvoreni, gotovo je sigurno da će uslediti imenovanje tužioca za ovaj slučaj i drugi konkretni koraci koji bi mogli da prouzrokuju nove probleme CIA", ocenio je "Njujork tajms".

Preporuka Kancelarije za profesionalnu odgovornost odnosi se uglavnom na slučajeve torture nad zatvorenicima osumnjičenim za terorizam u Iraku i Avganistanu.

U izveštaju CIA, između ostalog se opisuje kako su pripadnici službe prilikom ispitivanja pretili zatvorenicima pištoljem i simulirali egzekuciju, što predstavlja kršenje američkog zakona o zabrani torture.

Javnosti nikada nije objašnjeno zašto je Ministarstvo pravosuđa u vreme administracije bivšeg predsednika DŽordža Buša odlučilo da ne podiže optužnice za slučajeve na koje je CIA sama skrenula pažnju ministarstvu, naveo je "Njujork tajms".

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner