Početna strana > Hronika > Rusko tužilaštvo prikupilo dokaze o umešanosti Ukrajine u rat u Gruziji
Hronika

Rusko tužilaštvo prikupilo dokaze o umešanosti Ukrajine u rat u Gruziji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. avgust 2009.

Rusko tužilaštvo prikupilo dokaze o učešću ukrajinskih nacionalista i regularnih jedinica Ukrajine u sukobima u Južnoj Osetiji. Zaplenjeni protivvazdušni sistemi "Buk-M" i "Osa-AKA" sa ukrajinskim oznakama. Još nema odgovora sa ukrajinske strane.

Istražni komitet pri Tužilaštvu Rusije dokumentovao je dokaze o učešću pripadnika ukrajinske nacionalističke organizacije Ukrajinska nacionalna skupština-Ukrajinska narodna samoodbrana (UNA-UNSO) u masovnim ubistvima ruskih državljana na teritoriji Južne Osetije.

Prema izjavi predstavnika Komiteta Vladimira Markina agenciji Itar-Tas, učešće najmanje 200 ukrajinskih nacionalista na strani gruzijskih oružanih formacija potkrepljeno je neoborivim dokazima.

Tokom istrage u objektima policije u selu Ačabeti pronađeni su uniforme i lične stvari, fotografije i drugi dokumenti boraca UNA-UNSO, sa prezimenima Šapoval, Kučerenko, Ševčenko, Matvejuk, Želtokonj, navela je ruska agencija.

Istraga je došla i do informacija o tome da su se na strani gruzijske vojske u napadu na Južnu Osetiju, avgusta prošle godine, borili i vojnici regularnih vojnih jedinica Ukrajine.

Ruska vojska je, u prošlogodišnjim operacijama u Gruziji, zaplenila protivvazdušne sisteme "Buk-M" i "Osa-AKA" sa ukrajinskim oznakama, za koje je utvrđeno da su tehničku proveru prošli u Ukrajini maja 2008. godine, dva meseca pre početka sukoba u Južnoj Osetiji.

Prema rečima Markina, Komitet je nadležnim ukrajinskim organima uputio odgovarajući zahtev za pravnu pomoć, ali odgovor, još nije dobijen.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, tokom napada Gruzije na Južnu Osetiju, sistemima "Buk-M1" ukrajinske proizvodnje, oborena su četiri ruska borbena aviona, podsetio je Itar-Tas.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner