Početna strana > Hronika > Rusija u narednih 10 godina kupuje 1500 novih borbenih aviona
Hronika

Rusija u narednih 10 godina kupuje 1500 novih borbenih aviona

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. decembar 2010.

Ruske vazduhoplovne snage u narednih deset godinu obnoviće svoju flotu sa više od 1500 borbenih aviona te će značajno povećati i arsenal visokopreciznog oružja.

Prema informacijama koje su danas objavili ruski mediji, do 2020. će ruska vojska kupiti gotovo 2000 novih aviona i helikoptera. Prema informacijama koje je izneo general Igor Sadofijev, ruska vojska će kupiti lovce Su-27SM, Su-30M2 i Su-35S, bombardere Su-34 i Yak-130 kombinovane namene, zatim borbene helikoptere Ka-52 i Mi-28N, oružjem opremljene helikoptere Mi-8, kao i lake višefunkcionalne helikoptere Ka-226 i Ansat-U.

"Prioritet našeg vazduhoplovstva je modernizacija više od 80 posto postojećih bombardera Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3 ", rekao je Sadofijev.

Prema generalovim rečima, udeo visokopreciznog oružja u sklopu arsenala ruskog ratnog vazduhoplovstva povećaće se 18 puta, dok će se udeo bespilotnih letelica povećati za šest puta. "Do 2020. godine će visokoprecizno oružje zauzimati 70 posto celokupnog arsenala ratnog vazduhoplovstva", rekao je Sadofijev.

General je dodao na kraju da je obnova flote potreba ruske vojske koja je već neko vreme "na čekanju" zbog pomanjkanja sredstava, ali je sada finansiranje "značajno popravljeno" što će omogućiti obnovu ruske vazdušne flote u narednim godinama.

Rusija se naoružava balističkim raketama RS-24

Rusija se naoružava međukontinentalnim balističkim raketama RS-24 koje će joj dati veće mogućnosti za savladavanje sistema PRO protivnika. Zajedno sa raketom „Topolj-M“ rakete RS-24 će činiti osnovu udarne grupacije snaga ruske armije.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner