Početna strana > Hronika > Rusija i Indija zaključile sporazum o vojno-tehničkoj saradnji do 2030.
Hronika

Rusija i Indija zaključile sporazum o vojno-tehničkoj saradnji do 2030.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 06. decembar 2021.

Rusija i Indija zaključile su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji za period 2021–2030. godine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vojni resor precizira da sporazum podrazumeva saradnju svih rodova i vrsta vojske, kao i pitanja isporuke i proizvodnje oružja i vojne tehnike.

Sporazum podrazumeva saradnju svih rodova i vrsta vojske, kao i pitanja isporuke i proizvodnje oružja i vojne tehnike

Dokument je potpisan u prisustvu ministara odbrane dveju zemalja, Sergeja Šojgua i Radžnata Singa u okviru sastanka u formatu „dva plus dva“ u kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova Rusije i Indije, Sergej Lavrov i Subramanjam DŽaišankar.

Sporazum su potpisali direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev i zamenik indijskog ministra odbrane za vojne nabavke Kanta Rag.

Ranije je indijski ministar odbrane izjavio da je Indija potpisala sa Rusijom niz sporazuma, ugovora i protokola u vezi sa malokalibarskim oružjem i vojnom saradnjom.

Rusija i Indija sada imaju nekoliko bilateralnih projekata – univerzalni sistem „BraMos“, zajedničku proizvodnju lovca pete generacije, licenciranu proizvodnju aviona Su-30 i tenkova T-90. Partneri su u martu 2019. godine otvorili fabriku za proizvodnju automata Kalašnjikov u indijskom gradu Korva.

Moskva i Nju Delhi su u oktobru 2018. potpisale ugovor o isporuci pet pukovskih kompleta sistema S-400 vredan više od pet milijardi dolara. Među najvećim ugovorima su i prodaja četiri ruske fregate projekta 11356 po šemi „dva plus dva” i velike partije prenosnih PVO sistema „Igla“.

(Sputnjik)