Početna strana > Hronika > Rumunija: Predsednik vlade optužen za plagiranje doktorata
Hronika

Rumunija: Predsednik vlade optužen za plagiranje doktorata

PDF Štampa El. pošta
utorak, 18. januar 2022.

Premijer Rumunije Nikolae Čuka, koji je na toj funkcije manje od dva meseca, optužen je za plagiranje skoro trećine svoje doktorske disertacije, objavio je portal Politiko.

Najmanje 42 strane od 138, koliko ih ima u dokumentu, plagirane su, prema istrazi rumunske novinarke Emilije Serkan, koja je iznela dokaze koji optužuju premijera da nije samo plagirao tekst drugih „od reči do reči“, već je koristio i različite tehnike da sakrije plagiranje.

Čuka, bivši pripadnik vojske, odbacio je navode o plagiranju i poručio da je njegov doktorat napisan u skladu sa svim zakonskim zahtevima u vreme kada je pisan.

Ove javne optužbe ne mogu biti naučno potkrepljene na bilo koji način, naveo je on u izjavi objavljenoj na Fejsbuk nalogu.

Uprkos tome što je Čuka rekao da ništa nije skrivio, moćni opozicioni političar Dačijan Kolos, iz Unije "Čuvajmo Rumuniju", pozvao je na hitno razjašnjenje situacije i otvaranje istrage, dodajući da - ako se navodi potvrde kao istiniti - premijer mora da podnese ostavku.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner