Хроника

Румунија: Геј парада у Букурешту, на помолу забрана истополних бракова

Штампа
субота, 08. јун 2013.

БУКУРЕШТ – Румунска хомосексуална заједница данас организује геј параду на улицама Букурешта, у тренутку када контроверзни уставни амандман којим се забрањују истополни бракови прети да баци сенку на тај догађај.

Очекује се да ће се стотине геј, лезбејских, бисексуалних и транвеститских (ЛГБТ) активиста и симпатизера данас придружити шетњи у центру румунске престонице, годишњем догађају који је ранијих година био праћен мањим инцидентима, преноси АФП.

Румунски законодавци, међутим, тренутно расправљају о уставном амандману којим се правна дефиниција брака ограничава на „заједницу између мушкарца и жене”.

Премијер Виктор Понта, орјентације левог центра, рекао је да не види потребу да се мења садашња дефиниција брака као „заједница између супружника”.

Понта је указао на пример суседне Мађарске, где је сличан амандман десничарске владе премијера Виктора Орбана изазвао оштре критике Европске комисије, мада је рекао да лично не подржава бракове међу припадницима истог пола.

Сексуалне мањине, припадници ромске заједнице и људи заражени ХИВ-ом су главне жртве дискриминације у Румунији, како показују анкете.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]