Početna strana > Hronika > Rumunija: Gej parada u Bukureštu, na pomolu zabrana istopolnih brakova
Hronika

Rumunija: Gej parada u Bukureštu, na pomolu zabrana istopolnih brakova

PDF Štampa El. pošta
subota, 08. jun 2013.

BUKUREŠT – Rumunska homoseksualna zajednica danas organizuje gej paradu na ulicama Bukurešta, u trenutku kada kontroverzni ustavni amandman kojim se zabranjuju istopolni brakovi preti da baci senku na taj događaj.

Očekuje se da će se stotine gej, lezbejskih, biseksualnih i tranvestitskih (LGBT) aktivista i simpatizera danas pridružiti šetnji u centru rumunske prestonice, godišnjem događaju koji je ranijih godina bio praćen manjim incidentima, prenosi AFP.

Rumunski zakonodavci, međutim, trenutno raspravljaju o ustavnom amandmanu kojim se pravna definicija braka ograničava na „zajednicu između muškarca i žene”.

Premijer Viktor Ponta, orjentacije levog centra, rekao je da ne vidi potrebu da se menja sadašnja definicija braka kao „zajednica između supružnika”.

Ponta je ukazao na primer susedne Mađarske, gde je sličan amandman desničarske vlade premijera Viktora Orbana izazvao oštre kritike Evropske komisije, mada je rekao da lično ne podržava brakove među pripadnicima istog pola.

Seksualne manjine, pripadnici romske zajednice i ljudi zaraženi HIV-om su glavne žrtve diskriminacije u Rumuniji, kako pokazuju ankete.

(Tanjug)