Početna strana > Hronika > RTS: Zbog pojave klizišta, ugrožen potporni zid tunela Bancarevo na Koridoru 10
Hronika

RTS: Zbog pojave klizišta, ugrožen potporni zid tunela Bancarevo na Koridoru 10

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. septembar 2019.

Na Istočnom kraku Koridora 10, na levoj traci puta kod tunela Bancarevo, pojavilo se klizište koje je ugrozilo i već urađeni potporni zid.

Samim tim, to je postala najproblematičnija tačka na toj deonici i trenutno se gradi zaštitna galerija naizgled slična onoj koja je građena na kritičnoj kosini u Grdeličkoj klisuri na Južnom kraku Koridora 10, piše RTS.

Veći deo Istočnog kraka pušten je za saobraćaj, a deonica od Bancareva do Crvene reke je poslednja na kojoj se izvode ozbiljni radovi i čiji je završetak najavljen za kraj oktobra.

Na ovoj deonici od Bancareva do Crvene reke ima 27 kosina, a u Koridorima kažu, da su projekti menjeni za čak 26.

- Na kosini šest smo u proleće 2018. godine posle topljenja snega i velikih kiša zaključili da je neophodno da napravimo galeriju u cilju trajne stabilizacije same kosine, u međuvremenu smo izradili projekte - objašnjava direktor Sektora za izgrađu u "Koridorima Srbije" Aleksandar Senić.

Galerijom se praktično produžava leva tunelska cev, a radove ubrzano izvodi preduzeće "Integral inženjering".

- Privodimo kraju izradu naglavnih greda koje će biti gotove do kraja nedelje i uveliko se radi na izradi ploče. Izrada ploče trebalo bi da bude gotova do 25. septembra a u međuvremenu ćemo krenuti sa iskopom znači materijala dole koji se nalazi ispod galerije - navodi šef gradilišta Osman Kasić, javlja RTS.

Ovo preduzeće gradilo je i galeriju na kosini na Južnom kraku u Grdeličkoj klisuri, svrha je ista - trajna stabilizacija terena, ali je tehnologija drugačija. Gradilište u Grdelici je, kažu, bilo teže.

- Ovde je lakše u odnosu na Grdelicu zato što je i teren za rad bio mnogo mnogo lakši nego u Grdelici, dole je bilo i rizično, ubrzano se radi i prekovremeno se ostaje - ističe radnik Dejan DŽonić, pa Kasić pojašnjava: "Tamo smo radili klasično, znači od temelja pa gore prema ploči, ovde faktički ploču radimo na delu nasipa koji je bio prethodno urađen".

Pored izgradnje galerije, na deonici od Proseka do Crvene reke u toku su završni radovi na asfaltiranju i opremanju tunela. Radovi na osvetljenju i signalizaciji tunela u desnoj cevi privedeni su kraju, u levoj cevi, koja je sada duža za 164 metra, osveteljenje će biti završeno po izgradnji galerije

- Očekujemo da ćemo do kraja oktobra završiti sve radove i tada ćemo moći da otvorimo deonicu za saobraćaj - tvrdi Senić.

Novom trasom Koridora 10 u dužini od 86,8 kilometara, osim što će se do bugarske granice putovati modernim auto-putem, zaobilazi se Sićevačka klisura, za saobraćaj najkritičnija tačka u ovom delu Srbije.

Nova ekonomija: Srbija daje dodatne dve milijarde za Koridor 10 i zid u Grdelici

Vlada Srbije donela je rešenje o izdvajanju dodatne dve milijarde dinara (skoro 17 miliona evra) za izvođenje radova na izgradnji Koridora 10 i završetak trajne sanacije kosina u Grdeličkoj klisuri.

Kako se navodi u rešenju Vlade od 5. septembra, ova sredstva raspoređuju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture „radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za Koridore Srbije d.o.o".

U junu ove godine fotografija koja se pojavila na društvenim mrežama izazvala je bojazan dela javnosti da se Kosina 2 u Grdeličkoj klisuri ponovo obrušava, ali iz Koridora Srbije su tada negirali da ima razloga za strah.

Kosine na deonici autoputa od Grdelice do Predejana obrušavale su se u nekoliko navrata tokom 2017. i 2018. godine, što je izazvalo veliku pometnju u javnosti.

Prvo obrušavanje desilo se u aprilu 2017. ali nije ugrozilo izgradnju tunela „Predejane". Drugo i treće urušavanje desilo se u martu i avgustu 2018.

Prilikom poslednjeg urušavanja Koridori Srbije su saopštili da će razlog biti utvrđen i da će sanacije potporne konstrukcije početi sledećeg dana.

(RTS, Nova ekonomija)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner