Početna strana > Hronika > RTS: "Šamar" Silviju Berluskoniju težak pola milijarde
Hronika

RTS: "Šamar" Silviju Berluskoniju težak pola milijarde

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

Kompanija "Fininvest" u vlasništvu Silvija Berluskonija mora da, na ime odštete, plati 560 miliona evra rivalskoj medijskoj kući "CIR", odlučio apelacioni sud u Milanu. Poslednja epizoda u "divljačkoj agresiji" na mog oca, rekla direktorka "Fininvesta" Marina Berluskoni.

Apelacioni sud u Milanu naredio je kompaniji "Fininvest", u vlasništvu italijanskog premijera Silvija Berluskonija, plaćanje odštete od 560 miliona evra rivalskoj kompaniji "CIR".

Sud je potvrdio da je "Fininvest" pomoću potplaćivanja i korupcionaških poteza uspeo da preuzme kontrolu nad vodećom italijanskom izdavačkom kućom "Arnoldo Mandadori Editore".

Naime, Berluskonijev "Fininvest" je 1990. godine pobedio u sudskom procesu o preuzimanju izdavačke kuće zahvaljujući presudi jednog rimskog sudije koji je kasnije osuđen za korupciju.

Slika nije potpuno crna za italijanskog premijera, pošto je Apelacioni sud smanjio pređašnje izrečenu kaznu od 750 miliona evra.

Direktor "Fininvesta" i Berluskonijeva ćerka Marina navela je da će se uprava kompanija sada žaliti Vrhovnom apelacionom sudu.

"Potpuno smo sigurni da smo u pravu i uvereni smo da će naši argumenti na kraju biti prepoznati", rekla je Marina Berluskoni, dodajući da je ovo samo poslednja epizoda u "divljačkoj agresiji" protiv njenog oca.

Ipak, i pored činjenice da je izrečena suma dva i po puta veća od ukupnog udela "Fininvesta" u izdavačkoj kući "Mandadore" analitičar i profesor prava Roberto Pardolezi smatra da kazna neće finansijski upropastiti ogromnu Berluskonijevu medijsku imperiju.

"Ako pogledate "Fininvestov" finansijski izveštaj ne postoji nikakva ekonomska pretnja po kompaniju italijanskog premijera. Mislim da Berluskoni neće pretrpeti veliku političku štetu pošto je najgori deo priče, optužbe za korupciju, prošao davno i javnost ga je već "svarila"", ističe Pardolezi.

"Ovo je samo zaključak priče", ocenjuje italijanski analitičar.

Berluskoni je ove sedmice pokušao da progura kontroverznu meru kojom bi se sva plaćanja odšteta u iznosu od 20 i više miliona evra zamrzla sve do konačne presude višeg suda.

Mera je razbesnela opozicione poslanike, ali i produbila jazove u vladajućoj koaliciji, pošto je ključni Berluskonijev saveznik i ministar ekonomije Đulio Tremonti rekao da je odbio da da podršku.

Vlada italijanskog premijera bori se za opstanak posle velikih udaraca u poslednje vreme, naročito posle loših rezultata na lokalnim izborima i referendumu.

(RTS)