Хроника

РТС: Истакнута огромна застава Косова на средњовековној српској тврђави код Новог Брда, Епархија рашко-призренска осудила истицање заставе

Штампа
петак, 16. август 2019.

На средњовековној српској тврђави у близни Новог Брда на Косову истакнута је огромна застава Косова која се види са свих околних путева, објавио је РТС.

Уз Цркву светог Николе, која је у близини, истакнута је још једна косовска застава и постављено неколико војних шатора поред којих је десетак особа у униформама.

На објављеним фотографијама, види се војни камион, паркиран у непосредној близини темеља храма, маслинасте столице, шатор и пано на којем на албанском пише „Дани Артане (албански назив за Ново Брдо) 15. август“. Види се лого косовске владе, и лого Косовског завода за заштиту споменика. Међутим, до објављивања ове вести у косовским медијима нема детаља о данашњем догађају, а такође се нико од косовских званичника није огласио.

Ипак, одређених детаља о данашњој манифестацији има на сајту косовског Министарства културе које заједно са Косовским заводом за заштиту споменика организује ову културну манифестацију, а судећи по објавама корисника на Фејсбуку који су присуствовали овој манифестацији, сличан догађај организован је и 6. маја ове године, на Ђурђевдан.

Косовске власти недавно су одобриле служење католичке мисе на остацима православне цркве Светог Николе у Новом Брду.

СПЦ је после тога протестовала и оценила да је реч о злоупотреби њене духовне и културне баштине.

Епархија рашко-призренска осудила постављање заставе на Новом Брду

Епархија рашко-призренска СПЦ оценила је да је постављање косовске заставе на трђави у Новом Брду огромна провокација.

Епархија је објавила то на свом Твитеру наводећи да се ради о политизацији културне баштине.

"На древној тврђави српског средњовековног града Ново Брдо као и на остацима православног саборног храма Св. Николе где су косовски римокатолици недавно служили мису постављене су ових дана косовске заставе. Овакав вид политизације културне баштине представља огромну провокацију", пише у објави Епархије.

(РТС, КоССев)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]