Početna strana > Hronika > RTS: Istaknuta ogromna zastava Kosova na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi kod Novog Brda, Eparhija raško-prizrenska osudila isticanje zastave
Hronika

RTS: Istaknuta ogromna zastava Kosova na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi kod Novog Brda, Eparhija raško-prizrenska osudila isticanje zastave

PDF Štampa El. pošta
petak, 16. avgust 2019.

Na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizni Novog Brda na Kosovu istaknuta je ogromna zastava Kosova koja se vidi sa svih okolnih puteva, objavio je RTS.

Uz Crkvu svetog Nikole, koja je u blizini, istaknuta je još jedna kosovska zastava i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama.

Na objavljenim fotografijama, vidi se vojni kamion, parkiran u neposrednoj blizini temelja hrama, maslinaste stolice, šator i pano na kojem na albanskom piše „Dani Artane (albanski naziv za Novo Brdo) 15. avgust“. Vidi se logo kosovske vlade, i logo Kosovskog zavoda za zaštitu spomenika. Međutim, do objavljivanja ove vesti u kosovskim medijima nema detalja o današnjem događaju, a takođe se niko od kosovskih zvaničnika nije oglasio.

Ipak, određenih detalja o današnjoj manifestaciji ima na sajtu kosovskog Ministarstva kulture koje zajedno sa Kosovskim zavodom za zaštitu spomenika organizuje ovu kulturnu manifestaciju, a sudeći po objavama korisnika na Fejsbuku koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, sličan događaj organizovan je i 6. maja ove godine, na Đurđevdan.

Kosovske vlasti nedavno su odobrile služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

SPC je posle toga protestovala i ocenila da je reč o zloupotrebi njene duhovne i kulturne baštine.

Eparhija raško-prizrenska osudila postavljanje zastave na Novom Brdu

Eparhija raško-prizrenska SPC ocenila je da je postavljanje kosovske zastave na trđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine.

"Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole gde su kosovski rimokatolici nedavno služili misu postavljene su ovih dana kosovske zastave. Ovakav vid politizacije kulturne baštine predstavlja ogromnu provokaciju", piše u objavi Eparhije.

(RTS, KoSSev)