Početna strana > Hronika > RTS: Dik Marti će prisustvovati raspravi i glasanju o rezoluciji o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu
Hronika

RTS: Dik Marti će prisustvovati raspravi i glasanju o rezoluciji o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. jul 2011.

Dik-Marti-527.jpgIzvestilac Saveta Evrope Dik Marti prisustvovaće u subotu u Beogradu raspravi i usvajanju rezolucije o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu, potvrđeno RTS-u.

Potpredsednik parlamentarne skuštine OEBS-a Rikardo Miljori potvrdio je za RTS da će  šef Komiteta Saveta Evrope za istragu o trgovini sa ljudskim organima Dik Marti doći u Beograd u subotu.

Marti će, sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, prisustvovati raspravi i usvajanju Rezolucije koju je Srbija predložila o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Miljori je uveren da će Parlamentarna skupština OEBS-a usvojiti Rezoluciju Srbije i naglašava važnost koju ta Rezolucija ima za čitavu Evorpu.

Istovremeno, šef delegacije Holandije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Češkun Čeruz izjavio je Tanjugu da će ta zemlja podržati rezoluciji o trgovini ljudskim organima, koju je podnela Srbija i ocenio da se radi o stravičnim zločinima kojima se mora stati na put.

"Potrebno je da svih 56 zemalja članica OEBS-a uputi politički signal protiv trgovine ljudskim organima. Moramo uložiti svu energiju i političku volju u borbi protiv tog oblika kriminala", rekao je Čeruz.

"Podržali smo ovo dodatno pitanje na sednici Parlamentarne skupštine OEBS. Trgovina organima je stravičan zločin, kojem treba stati na put", dodao je Čeruz.

Čeruz smatra da treba razmotriti na koji način bi borba protiv toga bila efikasna, kao i da bi konkretne akcije trebalo da budu pretočene u zakon.

Hitno sprovođenje istrage

U nacrtu rezolucije o "Borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima", koji je stalni komitet Parlamentarne skupštine OEBS-a prihvato za razmatranje, a u koji je Tanjug imao uvid, traži se hitno sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne međunarodne istrage, pod okriljem i mandatom UN, o otmicama i zločinima, čiji je cilj bilo uklanjanje i prodaja ljudskih organa na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine i neposredno nakon toga.

U rezoluciji se UNMIK i Euleks pozivaju na saradnju, kao i relevantne nacionalne institucije, kako bi se dostavile sve informacije, činjenice i dokumenta o zločinima u vezi sa otmicama ljudi i trgovinom organima sa prostora Kosova i Metohije.

U tom dokumentu se osuđuje svaka delatnost čiji je cilj nelegalna trgovina organima i delovanje organizovanih kriminalnih grupa, koje na taj način ugrožavaju ljudske živote, njihov integritet i osnovna ljudska prava, posebno u situacijama kada su otmice etnički, verski, rasno i politički motivisane.

Rezolucijom se pozivaju članice OEBS-a na borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa, koje se bave tim aktivnostima i preporučuje bliža saradnja u razmeni informacija i efikasnijem delovanju institucija članica OEBS-a u borbi protiv trgovine organima.

Godišnje, 20. po redu zasedanje PS OEBS počelo je juče u Beogradu i trajaće do nedelje. 

(RTS)