Хроника

РТС: Багдад тужи САД

Штампа
петак, 18. фебруар 2011.

Инвазија на Ирак претворила Багдад у војни логор, саопштиле багдадске власти и додале да ће због тога тражити од САД милијарду долара одштете и извињење. Бивши амерички државни секретар Колин Пауел тражи од Пентагона и ЦИА објашњење због лажне информације о постојању биолошког оружја у Ираку.

Градске власти Багдада затражиле су милијарду долара и извињење америчке војске, оптужујући снаге САД које су извршиле инвазију на Ирак и обориле Садама Хусена, да су прелепи град претвориле у војни логор", дан након што је ирачки дисидент Рафид Ахмед Алван ел Џанаби открио да је дао лажне податке западу о постојању биолошког оружја у Ираку.

У саопштењу на сајту градске власти наводе да је Багдаду нанета штета подизањем високог бетонског зида око "зелене зоне" у центру града, као и због Хамви војних џипова који уништавају улице.

"Сви могу да виде шта су америчке снаге учиниле Багдаду, претварајући овај прелепи град у војни логор и уништавајући његове улице и заједницу", кажу у ирачкој престоници.

После Џанабијевог признања, бивши амерички државни секретар Колин Пауел затражио је од ЦИА и Пентагона објашњење због те непоуздане информације која је била главни разлог за напад на Ирак.

У познатом говору у Уједињеним нацијама 5. фебруара 2003. године, Пауел је изнео обавештајне податке о програму за биолошко оружје Садама Хусеина, који су добијени од Ел Џанабија, ирачког инжењера и дисидента под шифрованим именом Карвбол.

Пауел је за Гардијан рекао да је неколико година било познато да је извор Карвбол био потпуно непоуздан.
"Треба поставити питање ЦИА и ДИА (Одбрамбена обавештајна агенција) зашто то није било познато пре него што је лажна информација стављена у извештај послат Конгресу, у председниково обраћање нацији и моје излагање 5. фебруара пред УН", упитао је Пауел.

Ирачки пребег Џанаби је после 11 година признао да је лагао немачку тајну службу БНД да је Ирак располагао камионима за биохемијско оружје и да је изградио тајне фабрике за производњу тог оружја.

У говору пред Уједињеним нацијама, Пауел је навео да је Џанаби био ирачки хемијски инжењер који је надгледао једно од тих постројења. Пауел је тврдио и да је Џанаби био присутан током производње биолошких отрова и да је био у фабрици када се догодила незгода 1998. године.

Џанаби је разоткривен као непоуздани извор, када је БНД посетио Базила Латифа, његовог бившег шефа у Комисији војне индустрије Ирака, који је рекао да није било камиона нити фабрика биолошких средстава. Међутим, БНД је наставио да сарађује са ирачким инжењером и лажне изјаве су на крају пренете највишим америчким функционерима.

У инвазији на Ирак, која је извршена због тих лажних података, погинуло је више од 100.000 цивила.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]