Početna strana > Hronika > RTS: Bagdad tuži SAD
Hronika

RTS: Bagdad tuži SAD

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. februar 2011.

Invazija na Irak pretvorila Bagdad u vojni logor, saopštile bagdadske vlasti i dodale da će zbog toga tražiti od SAD milijardu dolara odštete i izvinjenje. Bivši američki državni sekretar Kolin Pauel traži od Pentagona i CIA objašnjenje zbog lažne informacije o postojanju biološkog oružja u Iraku.

Gradske vlasti Bagdada zatražile su milijardu dolara i izvinjenje američke vojske, optužujući snage SAD koje su izvršile invaziju na Irak i oborile Sadama Husena, da su prelepi grad pretvorile u vojni logor", dan nakon što je irački disident Rafid Ahmed Alvan el DŽanabi otkrio da je dao lažne podatke zapadu o postojanju biološkog oružja u Iraku.

U saopštenju na sajtu gradske vlasti navode da je Bagdadu naneta šteta podizanjem visokog betonskog zida oko "zelene zone" u centru grada, kao i zbog Hamvi vojnih džipova koji uništavaju ulice.

"Svi mogu da vide šta su američke snage učinile Bagdadu, pretvarajući ovaj prelepi grad u vojni logor i uništavajući njegove ulice i zajednicu", kažu u iračkoj prestonici.

Posle DŽanabijevog priznanja, bivši američki državni sekretar Kolin Pauel zatražio je od CIA i Pentagona objašnjenje zbog te nepouzdane informacije koja je bila glavni razlog za napad na Irak.

U poznatom govoru u Ujedinjenim nacijama 5. februara 2003. godine, Pauel je izneo obaveštajne podatke o programu za biološko oružje Sadama Huseina, koji su dobijeni od El DŽanabija, iračkog inženjera i disidenta pod šifrovanim imenom Karvbol.

Pauel je za Gardijan rekao da je nekoliko godina bilo poznato da je izvor Karvbol bio potpuno nepouzdan.
"Treba postaviti pitanje CIA i DIA (Odbrambena obaveštajna agencija) zašto to nije bilo poznato pre nego što je lažna informacija stavljena u izveštaj poslat Kongresu, u predsednikovo obraćanje naciji i moje izlaganje 5. februara pred UN", upitao je Pauel.

Irački prebeg DŽanabi je posle 11 godina priznao da je lagao nemačku tajnu službu BND da je Irak raspolagao kamionima za biohemijsko oružje i da je izgradio tajne fabrike za proizvodnju tog oružja.

U govoru pred Ujedinjenim nacijama, Pauel je naveo da je DŽanabi bio irački hemijski inženjer koji je nadgledao jedno od tih postrojenja. Pauel je tvrdio i da je DŽanabi bio prisutan tokom proizvodnje bioloških otrova i da je bio u fabrici kada se dogodila nezgoda 1998. godine.

DŽanabi je razotkriven kao nepouzdani izvor, kada je BND posetio Bazila Latifa, njegovog bivšeg šefa u Komisiji vojne industrije Iraka, koji je rekao da nije bilo kamiona niti fabrika bioloških sredstava. Međutim, BND je nastavio da sarađuje sa iračkim inženjerom i lažne izjave su na kraju prenete najvišim američkim funkcionerima.

U invaziji na Irak, koja je izvršena zbog tih lažnih podataka, poginulo je više od 100.000 civila.

(RTS)