Početna strana > Hronika > RT: Rusija se sve više udaljava od dolara i evra. Udeo juana u obimu trgovine ruskom valutom porastao je sa 3% u martu, na 33% u novembru
Hronika

RT: Rusija se sve više udaljava od dolara i evra. Udeo juana u obimu trgovine ruskom valutom porastao je sa 3% u martu, na 33% u novembru

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04. decembar 2022.

Udeo američkog dolara i evra u ruskim prekograničnim plaćanjima pao je za više od trećine od početka godine, sa 79 odsto na oko 50 odsto, objavila je Centralna banka zemlje.

Dok najveći deo obračuna izvoza i uvoza ostaje u dolarima i evrima, ova plaćanja su otežana sankcijama, pošto su mnoge ruske banke isključene iz zapadnog sistema za razmenu finansijskih poruka, SVIFT, i sada nisu u mogućnosti da obavljaju određene transakcije.

Upotreba kineskog juana od strane ruskih preduzeća dramatično se povećala u poslednjih devet meseci, jer Moskva nastoji da smanji svoje oslanjanje na zapadne valute. Ali da bi se uredila plaćanja u alternativnim valutama, mora se uspostaviti nova infrastruktura za devizno poslovanje, navela je banka.

Udeo juana u obimu trgovine ruskom valutom porastao je sa 3% u martu na 33% u novembru, prema podacima Centralne banke. Banka je objasnila da tržišni igrači „ne samo da kupuju juane za rublje, već i prenose deo sredstava iz dolara i evra“ u kinesku valutu.

Dve zemlje su ubrzale napore da se udalje od američkog dolara i evra, ka namirenjima koristeći domaće valute.

Mesečni obim trgovine valutama drugih prijateljskih zemalja porastao je više od šest puta sa 6,5 milijardi rubalja (100 miliona dolara) u martu na 39,4 milijarde rubalja (640 miliona dolara) u septembru.

(RT)