Хроника

РСЕ: Северна Македонија ратификовала Споразум о приступању НАТО, али ће ступити на снагу када га ратификује и последња чланица Алијансе – Шпанија

Штампа
уторак, 11. фебруар 2020.

Парламент Северне Македоније ратификовао је данас Северноатлантски споразум, али ће он ступити на снагу када га ратификује и последња земља чланица НАТО – Шпанија, јавља Радио Слободна Европа (РСЕ).

Македонија ће тако постати тридесета држава чланица НАТО-а.

Македонски парламент гласао је пре, јер ће бити распуштен због превремених парламентарних избора у Северној Македонији, заказаних за 12 април.

Председник те државе Стево Пендаровски је на седници парламента поручио да се сада „одговорност повећава, а реформе не стају“.

„Данашње гласање за ратификацију Северноатлантског договора је велики корак у заокруживању македонске државности и ударање печата нашем територијалном интегритету и суверенитету. Част да донесемо ову историјску одлуку смо добили ми, представници грађана у законодавној и извршној власти“, поручио је Пендаровски, преноси РСЕ.

Након седнице на којој је ратификован Протокол, пред зградом државног парламента је званично подигнута застава НАТО-а.

Споразум о чланству Северне Македоније у НАТО-у је потписан 6. фебруара 2019. године, након чега су земље чланице Алијансе ратификовале Протокол. Једино Шпанија није то урадила, због политичких дешавања у тој држави и поновљених парламентарних избора.

Због вишегодишњег спора са Грчком о имену македонске државе, 2008. године пропао је покушај учлањења на самиту у Букурешту. Али почетком 2019. године Протокол је потписан, а претходно је постигнут Преспански договор са Грчком и решен спор о имену.

(РСЕ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]