Početna strana > Hronika > RSE: Severna Makedonija ratifikovala Sporazum o pristupanju NATO, ali će stupiti na snagu kada ga ratifikuje i poslednja članica Alijanse – Španija
Hronika

RSE: Severna Makedonija ratifikovala Sporazum o pristupanju NATO, ali će stupiti na snagu kada ga ratifikuje i poslednja članica Alijanse – Španija

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. februar 2020.

Parlament Severne Makedonije ratifikovao je danas Severnoatlantski sporazum, ali će on stupiti na snagu kada ga ratifikuje i poslednja zemlja članica NATO – Španija, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Makedonija će tako postati trideseta država članica NATO-a.

Makedonski parlament glasao je pre, jer će biti raspušten zbog prevremenih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, zakazanih za 12 april.

Predsednik te države Stevo Pendarovski je na sednici parlamenta poručio da se sada „odgovornost povećava, a reforme ne staju“.

„Današnje glasanje za ratifikaciju Severnoatlantskog dogovora je veliki korak u zaokruživanju makedonske državnosti i udaranje pečata našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Čast da donesemo ovu istorijsku odluku smo dobili mi, predstavnici građana u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti“, poručio je Pendarovski, prenosi RSE.

Nakon sednice na kojoj je ratifikovan Protokol, pred zgradom državnog parlamenta je zvanično podignuta zastava NATO-a.

Sporazum o članstvu Severne Makedonije u NATO-u je potpisan 6. februara 2019. godine, nakon čega su zemlje članice Alijanse ratifikovale Protokol. Jedino Španija nije to uradila, zbog političkih dešavanja u toj državi i ponovljenih parlamentarnih izbora.

Zbog višegodišnjeg spora sa Grčkom o imenu makedonske države, 2008. godine propao je pokušaj učlanjenja na samitu u Bukureštu. Ali početkom 2019. godine Protokol je potpisan, a prethodno je postignut Prespanski dogovor sa Grčkom i rešen spor o imenu.

(RSE)