Početna strana > Hronika > Rouz Gotemeler: Vidimo mnoge beneficije u saradnji NATO i Srbije, dokazali smo da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje; Vojska Kosova samo u skladu sa kosovskim Ustavom
Hronika

Rouz Gotemeler: Vidimo mnoge beneficije u saradnji NATO i Srbije, dokazali smo da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje; Vojska Kosova samo u skladu sa kosovskim Ustavom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. jul 2018.

Brisel -- Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler izjavila je da proces u vezi sa oružanim snagama Kosova mora biti u skladu sa ustavom Kosova.

 

“Takođe je veoma važno da Kosovo nastavi sa svojim važnim reformskim procesima, a to uključuje potpuno profesionalne snage bezbednosti i napredak. NATO je uvek zauzimao stav da, kada je reč o kosovskim oružanim snagama, ovaj proces treba sprovoditi na ustavni način, prema posebnim ustavnim procedurama. Nastavićemo da radimo sa zvaničnicima na Kosovu u vezi sa ovim pitanjem. Sa Samita ćete videti dokumente, koji će u narednim danima izaći, da nastavljamo da podržavamo operacije KFOR-a na Kosovu. Mislimo da su oni veoma važni za nastavak jačanja bezbednosti u regionu, ali i za pomoć u izgradnji profesionalizma u okviru snaga bezbednosti na Kosovu”, rekla je Gotemiler Tanjugu pred samit NATO-a u Briselu.

Kako je objasnila, bezbednosne snage bi mogle biti važne za nastavak jačanja bezbednosti u regionu, što bi ih učinilo profesionalnijim.

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je u Briselu da se KFOR neće povući sa Kosova.

Ona je istakla i da će na predstojećem samitu NATO biti reći o posvećenosti nastavku misije KFOR-a

Odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije o osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, Gotemelerova kaže da su i NATO i Ujedinjene nacije 2001. sproveli temeljne naučne istrage koje su dokazale da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje.

"Znam da postoji stalna bojazan o tome u Srbiji, mislim da moramo da nastavimo naš dijalog i nastavimo da razumemo tu bojazan, ali sa našeg gledišta dokazi ne ukazuju na to da postoje problemi", rekla je Gotemelerova.

Upitana da li NATO ima nameru da se izvini Srbiji za agresiju 1999. godine, Gotemelerova je rekla da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ona tokom svojih poseta Srbiji izrazili žaljenje zbog onog što se dogodilo.

"Ali želimo i da naglasimo do koje mere bezbednosni odnosi u partnerstvu sa NATO doprinose bezbednosti i stabilnosti širom regiona i pomažu povećanju beneficija za srpsku javnost", rekla je Gotemelerova, dodajući da oni vide mnoge beneficije u saradnji NATO i Srbije i da žele da se ona nastavi.

Međutim, kako kaže, pritiska na Srbiju da se pridruži NATO neće biti.

"U potpunosti je na Srbiji da odluči kakvi će njeni bezbednosni odnosi biti, stoga pozdravljamo partnerstvo sa Srbijom. Pogledajte mapu Evrope i Švajcarsku i Austriju na njoj, oni su naši cenjeni partneri i nikada, nikada nismo vršili pritisak na njih da moraju da se pridruže NATO. Mi to ne radimo, NATO to jednostavno ne radi", rekla je Gotemelerova.

Kad je reč o tužbi koju će Srbija pokrenuti protiv članica NATO, zamenica generalnog sekretara kaže da oni imaju ima dva istraživanja kao odgovor na tužbu da se oni i dalje drže dokaza koji su prikupljeni tokom istrage.

(Tanjug)