Početna strana > Hronika > Rojters: Nemačka i Italija dozvolile svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji
Hronika

Rojters: Nemačka i Italija dozvolile svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. maj 2022.

 Nemačka i Italija, posle razgovora vođenih unutar EU, dozvolile su svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, potvrđeno je Rojtersu iz dobro obaveštenih izvora.

Debata o zahtevu Rusije da strani kupci plaćaju gas u rubljama, stavila je na probu rešenost evropskih vlada da zauzmu tvrd stav protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, navodi agencija.

Poljska, Bugarska i Finska odbile su da ispune zahtev Moskve da uvoznici plaćaju gas preko računa u rubljama kod Gasprombanke i zbog toga je Moskva prekinula isporuke.

Druge zemlje članice, međutim, nisu bile voljne da narede kompanijama da sprovode akcije koje bi mogle da dovedu do gubitka vitalnih zaliha ruskog gasa za domaćinstva i industriju.

Brisel je izdao dva seta pisanih smernica o tome kako kupovati ruski gas bez kršenja sankcija, ali pravni put je i dalje maglovit, jer su zvaničnici EU takođe savetovali firme na sastanku iza zatvorenih vrata da ne otvaraju račune u rubljama kod Gasprombanke.

(Tanjug, Rojters)